Nieuws Oost-Vlaanderen Voka Oost-Vlaanderen begeleidt eerste 28 ondernemingen naar VN-duurzaamheidscertificaat

Voka Oost-Vlaanderen begeleidt eerste 28 ondernemingen naar VN-duurzaamheidscertificaat

Voka Oost-Vlaanderen begeleidt eerste 28 ondernemingen naar VN-duurzaamheidscertificaat

28 Oost-Vlaamse ondernemingen ontvingen gisteren het SDG Pioneer-certificaat van UNITAR. De bedrijven werden minstens drie jaar door Voka begeleid om intensief in te zetten op elk van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. “Dit jaar krijgen in heel België 100 bedrijven de SDG Pioneer onderscheiding. Dat wij met Voka in heel Vlaanderen 88 van die 100 bedrijven begeleid hebben, toont aan dat we niet alleen in woorden, maar ook in daden inzetten op een duurzame transformatie van onze economie”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Voka begeleidde bedrijven al een twintigtal jaren naar duurzaam ondernemerschap via het Milieucharter. Tot er in 2018 een versnelling hoger geschakeld werd door een samenwerking aan te gaan met CIFAL Flanders, de lokale hub van UNITAR, het opleidingsinstituut van de Verenigde Naties. Daardoor kunnen bedrijven die deelnemen aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) voortaan een VN-erkenning ontvangen.

Ondernemingen die minstens drie jaar deelnemen aan het traject en daarbij acties opzetten voor elk van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s), krijgen na een positieve evaluatie het UNITAR SDG Pioneer-certificaat. Vandaag kregen de eerste 88 ondernemingen die onderscheiding via het Voka Charter Duurzaam Ondernemen.

Voor klein en groot

Dat duurzaam ondernemen niet enkel weggelegd is voor grote bedrijven bewijst deze groep voortrekkers. Van kleine familiebedrijven tot havenreuzen, allen zien ze de impact van hun inspanningen voor het klimaat, hun werknemers en innovaties. Elenora Van Wingen, CEO E. Van Wingen uit Evergem: “VCDO is elk jaar opnieuw een aanmoediging om op de ingeslagen weg van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen verder te gaan. Het internationaal karakter van het SDG certificaat ondersteunt ons als Vlaamse KMO in onze export ambitie.”

Ook Brouwerij Huyghe uit Melle nam deel. CEO Alain De Laet: “Als familiale brouwerij hebben we de ambitie om de meeste duurzame brouwerij van het land te worden om zo de toekomst te garanderen voor de volgende generaties. Deelnemen aan het VCDO is dan ook een enorme stimulans om acties te ondernemen in alle SDG’s van de Verenigde Naties.”

“Onze jaarlijkse deelname aan het charter Duurzaam Ondernemen is een constante stimulans om het algemeen bedrijfsbeleid om te zetten in concrete duurzame acties waarbij de betrokkenheid en inbreng van alle personeelsleden de grootste meerwaarde vormt”, aldus Peter Demonie preventieadviseur, milieu- en kwaliteitsverantwoordelijke bij Vandenbussche uit Aalter. “Het behalen van het internationaal erkende SDG Pioneer-certificaat was geen specifieke doelstelling op zich, maar is wel een leuke erkenning voor de 3 jaren inspanning die we als bedrijf hebben geleverd.”

Volgende 100 worden klaargestoomd

Nog eens meer dan 100 andere ondernemingen worden intussen door Voka klaargestoomd om deze prestigieuze titel te verkrijgen in de komende jaren. De 88 laureaten van dit jaar kunnen overigens nog een stapje verder gaan. Indien zij tijdens de volgende twee jaren een pilootproject rond transitie op poten zetten, zullen zij het SDG Champion-certificaat ontvangen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.