Voka doctorandus

Voka tilt de bedrijven op naar doctorandus niveau

GENT – In Gent werd de aftrap gegeven van het project ‘From PhD to SME’. Voor dit nieuw initiatief rond ondernemerschap slaan Voka Oost-Vlaanderen en UGent de handen in elkaar. Het gaat om een primeur: 16 doctoraatsstudenten en postdoctorale onderzoekers zullen gedurende een jaar aan de slag gaan in vier Oost-Vlaamse kmo’s. De bedrijven bieden de doctorandi en postdocs de gelegenheid om te leren een vertaalslag te maken van theoretische kennis naar ‘de markt’ en de kmo’s krijgen in ruil een heel pak expertise vanwege de onderzoekers.

De onderzoekswereld is groot en veelal onbekend voor buitenstaanders. Zo telt UGent bijna 5000 doctorandi waarvan 58% Belgen en 42% buitenlanders. Maar slechts 1 op 13 van wie promoveert, kan prof worden aan een Vlaamse universiteit. Heel veel academisch talent zoekt een ander carrièrepad. En daar kunnen onze bedrijven hun voordeel mee doen. Toch is er volgens UGent-rector Rik Van de Walle sprake van enige koudwatervrees bij de onderzoekswereld én de kmo-bedrijven. Daar wil dit project mee aan verhelpen. Het is aangewezen om doctorandi meer bewust te maken van de loopbaanmogelijkheden buiten de academische wereld.

Gedelegeerd bestuurder Voka Oost-Vlaanderen Geert Moerman ziet het helemaal zitten: “80% van de afgestudeerde doctorandi komt na de studies in niet-academische sectoren terecht”, aldus Moerman. “Ze komen per definitie uit een beschermende onderzoeksomgeving en missen nog wat feeling met ondernemerschap en de bedrijfsrealiteit. Anderzijds aarzelen kmo-bedrijven soms om deze hoog gekwalificeerde mensen aan te werven. Dit project probeert een brug te slaan tussen beide werelden. ‘From PhD to SME’ wil een win-win realiseren voor beide partijen. Vier doctorandi bieden de kmo-bedrijfsleiding een flinke scheut kritische externe analyse, onderbouwd advies en een plan van aanpak voor de strategische en operationele uitdagingen van de kmo. Omgekeerd leren onze onderzoekstoppers hoe bedrijven nieuwe producten vermarkten en valideren bij klanten.”

Leren van elkaar

De oproep voor de eerste editie van ‘From PhD to SME’ kon alvast op heel wat belangstelling rekenen: al meer dan 50 mensen stuurden hun kandidatuur in voor effectieve deelname. De groep is heel divers: alle elf faculteiten zijn vertegenwoordigd en naast lokale onderzoekers reageerden ook heel wat buitenlandse kandidaten. Hoewel STEM en life sciences – zoals verwacht – de meeste kandidaten afleveren, wordt erg uitgekeken naar de deelname van onderzoekers uit de sociale en humane wetenschappen. Er reageerden ongeveer even veel mannen als vrouwen op de oproep.

Het project gaat van start in oktober 2018. Uit de lijst van gegadigden selecteert Voka 16 doctorandi en postdoctorale onderzoekers. Zij krijgen een korte opleiding (6 theoretische modules) om hun kijk op bedrijven te scherper te maken (strategie, leiderschap, structuren, cultuur…). Vervolgens gaan zij in groepjes van 4 aan de slag bij een kmo. Zij overleggen met de bedrijfsleider en met andere sleutelfiguren, analyseren, adviseren, creëren een plan van aanpak voor de strategische en operationele uitdagingen van het bedrijf. Tot slot leren de 16 deelnemers van elkaars ervaringen tijdens een evaluatieronde. Voka en een vaste coach zorgen voor ondersteuning. Het project ‘From PhD to SME’ is gratis voor de deelnemers. De gastbedrijven voor de eerste editie van het project zijn Pilz Belgium (St.-Denijs-Westrem), Metanous (Gavere), Meyland (Adegem) en Asoreco (Gent).

Lees ook

  • BV
    13/12/2024
    Ikirean
    Lebbeke
  • BV
    13/12/2024
    L&o Consult
    Kontich
  • BV
    13/12/2024
    Innovestai Consulting
    Halle