Nieuws Oost-Vlaanderen Volvo Trucks worden nog veiliger met deze twee vernieuwingen

Volvo Trucks worden nog veiliger met deze twee vernieuwingen

Volvo Trucks worden nog veiliger met deze twee vernieuwingen

GENT – Betere verkeersveiligheid en verbeterde werkomgeving voor chauffeurs. Dit zijn de doelen van Volvo Trucks bij de introductie van de nieuwe chauffeursondersteuningssystemen op basis van Volvo Dynamic Steering, een met prijzen bekroonde innovatie die het besturen van zware trucks op een unieke manier ondersteunt.

“Volvo Dynamic Steering betekent een revolutionaire verandering voor het werk van de chauffeur. Betere richtingsstabiliteit, eenvoudiger manoeuvreren en meer comfort hebben het risico op ongevallen en werkgerelateerd letsel verminderd. Op basis van dit succes introduceert Volvo Trucks nu nieuwe functies om de verkeersomgeving nog veiliger te maken. Dit past allemaal in het kader van onze visie dat geen enkele Volvo-truck bij een ongeluk betrokken mag zijn. Deze functies zijn ontwikkeld om chauffeurs te helpen bij het vermijden van de meest voorkomende ongevalsscenario’s die zijn vastgesteld door ons onderzoekprogramma”, verklaart Carl Johan Almqvist, Traffic and Product Safety Director bij Volvo Trucks.

Gaat slippen tegen voordat het gebeurt

“Denk je eens in dat je op een natte en gladde weg rijdt en opeens merkt dat de achterkant van de truck de grip op het asfalt kwijtraakt. Voordat dit een slippartij wordt, stuur je voorzichtig in de tegenovergestelde richting tot het gevaar is geweken. Dat is de manier waarop de eerste innovatie, Stability Assist, werkt. Het grote verschil is dat het systeem het risico kan ontdekken en het voertuig kan stabiliseren voordat de chauffeur merkt dat er iets aan de hand is”, legt Carl Johan Almqvist uit.

Vermindert risico om over de lijn te rijden

De tweede veiligheidsinnovatie, Lane Keeping Assist, reikt de chauffeur de helpende hand wanneer het systeem detecteert dat de truck de rijbaanmarkering nadert. Met een lichte draai aan het stuur in de juiste richting en een korte trilling in het stuur wordt de chauffeur opmerkzaam gemaakt en kan het de truck terugsturen naar de rijbaan.

Past de stuurweerstand aan bij de wensen van de chauffeur

Naast de twee nieuwe chauffeursondersteuningssystemen introduceert Volvo Trucks een veelgevraagde functie die zorgt dat de stuurweerstand kan worden aangepast aan de individuele chauffeur in trucks die zijn voorzien van Volvo Dynamic Steering.

“Elke chauffeur heeft een andere perceptie over hoe licht of hoe zwaar het sturen moet gaan. Nu kan elke chauffeur de stuurweerstand precies aanpassen aan zijn wensen voor comfortabel, relaxed en veilig rijden. Dit is een heel praktische voorziening, vooral voor trucks die vaak door verschillende chauffeurs worden gereden”, zegt Carl Johan Almqvist.`

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.