Mark Faute was door velen geliefd Mark Faute was door velen geliefd. Foto: if

Voormalig cafébaas en schoolbuschauffeur Mark Faute (70) overleden: “Herinner hem als familiemens, en als den ‘Taaf’, een vat vol verhalen en anekdotes”

Mark Faute is overleden. Tot 2016 was hij samen met echtgenote Linda Pirreux de populaire uitbater van het volkse café De Presse op de Markt. Mark was ook 35 jaar lang chauffeur van de schoolbus van de Geraardsbergse basisscholen van het gemeenschapsonderwijs. Faute werd 70 jaar.

Mark was bij zijn vele vrienden en de vroegere stamgasten ook gekend als Taaf. Hij werd in 1954 geboren in Galmaarden. Zijn ouders baatten er de herberg Uitkijktoren uit, boven de Bosberg. Mark verkaste naar Geraardsbergen en vormde samen met echtgenote Linda een door iedereen geliefd horecakoppel.

De twee baatten vanaf 1981 gedurende 35 jaar café De Presse uit op de Markt. Het was een authentieke bruine kroeg die de thuishaven werd voor heel wat verenigingen. Mark zat nooit verlegen om een straf verhaal of leuke anekdote.

Linda en Mark achter de toog van De Presse. Foto: gjg

Mark was ook een grote wielerfan en had een boontje voor Remco Evenepoel en Wout van Aert. Hij was erevoorzitter van de officiële Geraardsbergse fanclub van Remco, én hij ging vaak met de clubleden zijn poulain aanmoedigen.

Geen begrip

Toen de Ronde van Vlaanderen nog door Geraardsbergen reed en aan De Presse voorbijkwam, groeide dat telkens uit tot een hoogdag. Niet enkel Vlaamse wielerfans maar ook de leden van bevriende fietsclubs uit Ierland en Italië kwamen elk jaar in De Presse verbroederen met Mark, Linda en de stamgasten. Dat de Ronde uiteindelijk de Muur links liet liggen, kon bij Mark op geen begrip rekenen.

”Onze klanten werden allemaal vrienden”, aldus Mark Faute.. Foto: if

In september 2016 was er de laatste tap in café De Presse. “Onze klanten werden in de loop der jaren allemaal vrienden. We hebben veel tijd en energie in De Presse gestoken maar kregen er heel wat voor terug”, zo lieten Mark en Linda toen weten.

Laatste rit

In juni 2021 reed Mark na 35 jaar zijn laatste rit als buschauffeur voor de gemeenschapsbasisscholen van het stadscentrum. Hij kon tijdens zijn schoolbusloopbaan overigens altijd rekenen op de steun en medewerking van echtgenote Linda.

Mark werd gevierd na zijn laatste schoolbusrit. Foto: if

Linda vormde samen met Mark een onafscheidelijk koppel. Maar Mark is maandag overleden. “Na een zware strijd”, zo laat Linda weten. “Ik zal hem herinneren als een echtgenoot waar ik vijftig jaar lief en leed mee gedeeld heb. Hij was een vader en grootvader die altijd klaarstond voor zijn kinderen en kleinkinderen.”

“Aan zijn familie en zijn grote vriendenkring: herinner hem als familiemens, als Mark van de schoolbus en als den Taaf met alle verhalen en anekdotes.”

De uitvaart van Mark Faute vindt plaats in intieme kring.