Nieuws Oost-Vlaanderen Voortaan welkom bij Viernulvier in De Vooruit

Voortaan welkom bij Viernulvier in De Vooruit

Foto Belga

Voortaan welkom bij Viernulvier in De Vooruit

GENT – Het Kunstencentrum Vooruit in Gent zal voortaan door het leven gaan als Viernulvier. Het is een verwijzing naar een foutmelding op internet. Maar het gebouw zelf blijft gewoon De Vooruit heten.

Kolruit, Pallas, Voo?uit, Volxus… Er zijn de laatste jaren verschillende suggesties geweest voor een nieuwe naam van Kunstencentrum Vooruit, maar het wordt dus Viernulvier. Die nieuwe naam werd woensdag gelanceerd op een persconferentie in De Vooruit.

De naam is een verwijzing naar de foutmelding ‘404 (page not found)’ die je te zien krijgt als je naar een website zoekt die niet meer bestaat. “De vraag of we een nieuwe naam konden vinden, bracht ons waar een zoektocht naar iets dat niet te vinden is op het internet vaak eindigt: bij de error-code ‘404’ (page not found).”

Beschermd gebouw

Het gebouw zelf blijft gewoon De Vooruit heten. Dat blijft ook in grote stenen letters op de gevel staan. Het gaat om een beschermd monument. De kunstwerking splitst zich af van het gebouw, klinkt het. De slogan wordt dus Welkom bij Viernulvier in De Vooruit.

 

Algemeen coördinator Franky Devos. Foto fvv

De naam Viernulvier is neutraal en verwijst niet naar een politieke partij, is de redenering. In binnen- en buitenland zijn er kunsthuizen met gelijkaardige namen, zoals de N9 in Eeklo, Z33 in Hasselt en 104 in Parijs.

Het is ook niet uitzonderlijk dat een werking een andere naam draagt dan het gebouw. In Antwerpen zit het Toneelhuis in de Bourlaschouwburg, in Brussel huist kunstencentrum Bozar in het Paleis voor Schone Kunsten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.