Vorige week 15 Oost-Vlaamse bedrijven failliet

Justitia1-150x150

Het aantal faillissementen is in mei gedaald met 5,4%. In totaal legden 851 bedrijven de boeken neer, 49 minder dan in mei vorig jaar. Dat blijkt uit de nieuwe Graydon Barometer. De impact op het jobverlies blijft hierbij beperkt. In vergelijking met vorig jaar zijn 11,9% minder jobs bedreigd als gevolg van een faillissement.

Eric Van den Broele, Senior Manager Research & Development: “ De maand mei toont in verhouding tot de eerdere maanden goede resultaten. Nadat we de afgelopen drie maanden sterke stijgingen van het aantal faillissementen noteerden brengt de maand mei ons dus in iets rustiger vaarwater. Over de eerste vijf maanden van dit jaar noteren we zo in cumul 4.860 faillissementsuitspraken: in vergelijking met dezelfde periode 2014 betekent dat een daling met -1,28%. Dat neemt echter nog steeds niet weg dat het aantal bedrijven dat over de kop gaat hoog blijft: enkel in 2014 en 2013 noteerden we over deze periode zwaardere cijfers.”

In mei was de daling het scherpst binnen het Vlaamse gewest: hier noteerden we 377 uitspraken. Ten opzichte van de meimaand 2014 (449 uitspraken) betekent dat een daling met -16%. We moeten al terug naar mei 2008 (301 uitspraken) om een meimaand met lagere cijfers terug te vinden. Ook in Wallonië noteren we een daling: afgelopen meimaand telden we er 237 faillissementen tegen 258 in mei 2014 (-8,1%).

In Brussel daarentegen noteren we voor de afgelopen maand mei 230 bankroete bedrijven: ten opzichte van mei 2014 een stijging met 19,8% en de voor Brussel op één na hoogste meimaand ooit.

Eric Van der Broele houdt hierbij wel een slag om de arm: “De Brusselse economie kent nu eenmaal meer activiteiten en de handelsrechtbanken zijn druk bezig een inhaalslag te maken op het vlak van verwerking van faillissementsdossier. Wij verwachten dit terug te zien in de cijfers van het Brussels gewest in de komende maanden”

Uit de Graydon Barometer komen een aantal sectoren naar voren als hofleverancier van de faillissementen in mei. De bouwsector noteert de meeste faillissementen, op de voet gevolgd door de horeca, kleinhandel en de zakelijke dienstverlening. Deze vier sectoren zorgen samen voor 59% van de faillissementen.  Die trend wordt bevestigd door de faillissementscijfers in Oost-Vlaanderen van de afgelopen week. In de afgelopen week legden 15 Oost-Vlaamse bedrijven de boeken neer waaronder een bouwbedrijf uit Sint-Lievens-Houtem en een tegelbedrijf uit Erpe-Mere.

De eerste vijf maanden van dit jaar kwamen er 10.067 banen op de tocht te staan als direct gevolg van het faillissement van de werkgever. Dat zijn er 1.362 minder (-11,9%) dan over dezelfde periode 2014 waarmee het cijfer voor het eerst iets lager ligt dan de cijfers die we sedert 2009, en dus na de crisisuitbraak, noteerden.  Een overzicht van de faillissementen bij Oost-Vlaamse bedrijven vindt u op www.madeinoostvlaanderen.be/falingen.