DSC09123

Vraag jouw verzoeknummers aan op café met nieuwe app Q-it

NINOVE/AALST - Voor sommigen is een keuze maken uit de menukaart al een opgave. Binnenkort kiest u op café of restaurant ook zelf de muziek. Jonge ondernemer Steffen Cobbaert (23) lanceert een nieuwe muziekstreamingdienst voor horecazaken, mét app voor bezoekers.

Na BYOB (bring your own bottle) en BYOF (bring your own food) kunnen café- en restaurantgangers binnenkort ook hun eigen muziek meebrengen. Balen van foute afspeellijsten of flauwe muzak is bijna verleden tijd.

Legaal streamen

Veel handelaars, horecazaken en organisatoren van evenementen begeven zich op de rand van de illegaliteit door via YouTube, Spotify of Deezer achtergrondmuziek te laten spelen in hun zaak. De muziekdiensten zijn enkel voor privégebruik, commercieel gebruik is strafbaar en kan tot boetes leiden.

Steffen Cobbaert weet waarover hij spreekt: “Ik was 18 toen ik samen met mijn broer jongerencafé Den Blompot in Ninove overnam. Ondertussen baten we ook uitgaanscafé Oxygène en de Moose bar in Aalst uit en zijn er plannen voor een zomerse pop-up bar. Ik zag dat er behoefte was aan een B2B streamingdienst, dus heb ik die zelf opgericht.”

Q-it is ondertussen erkend door Unisono, het voormalige Sabam. Via de nieuwe dienst kunnen eigenaars en organisatoren legaal muziek spelen in publieke ruimtes. In 2020 werd Q-it geselecteerd voor een begeleidingstraject van Birdhouse.

Interactief streamen: bezoekers worden DJ

Hoe beter de muziek, hoe langer je blijft plakken, zegt een van de ongeschreven wetten van de Belgische cafécultuur. Dat heeft Q-it goed begrepen: bezoekers krijgen inspraak in de playlist of Queue. De eigenaar bepaalt welke muziekgenres geschikt zijn, de bezoekers downloaden de gratis app, stellen liedjes voor en brengen hun stem uit. Het resultaat komt door de luidsprekers.

Cobbaert: “De klanten in onze cafés komen vooral voor de sfeer en de muziek. Als ze daar zelf een invloed op kunnen hebben, dan amuseren ze zich des te meer en voelen ze zich betrokken bij de zaak. Q-it is bij mijn weten de eerste interactieve streamingdienst in zijn soort. Een soort moderne jukebox eigenlijk.”

https://www.youtube.com/watch?v=bvcRa1Xyvbc&t=1s

Hip en flexibel

De app zet in op gebruikservaring en een strakke look, maar heeft ook veel oog voor de noden van de eigenaar: het is de enige streamingsdienst die daglicenties aanbiedt. Menig organisator, van privéfeestjes tot bedrijfsfeesten en zelfs festivals, weet hoe vervelend de administratie kan zijn om muziek te spelen. Q-it werkte in samenspraak met Unisono een ideale oplossing uit: voor een wel heel billijk bedrag worden organisatoren verlost van het gedoe.

De terrassen zijn open, binnenkort kan je weer aan de toog hangen en wie weet pik je deze zomer zelfs nog een festival mee. Welk nummer zal jij in de Queue zetten?

Meer informatie: www.qitmusic.com