© lrg

Vriendinnen Nayenna (32) en Dina (33) openen vintage meubelwinkel: “Veel mooier dan nieuwe meubels bij Ikea”

Liefhebbers van vintage meubels hebben er een nieuw plekje bij. Hartsvriendinnen Nayenna Keunen (32) en Dina De Saffel (33) hebben met De Vitrine een pop-up geopend op de Vrijdagmarkt. Ze verkopen er unieke stukken, zoals een marmeren schaaktafel en een Bugatti-racewagen met chauffeur.

De vriendinnen ontwikkelden allebei afzonderlijk hun passie voor vintage en tweedehands. Zelf verkiezen ze weliswaar de term preloved. “Anders klinkt het meer alsof de items afdankertjes zijn, terwijl er net heel mooie en unieke stukken tussen zitten”, zegt Nayenna.

Drie jaar geleden ontdekte ze haar liefde voor vintage items toen ze het huis van haar schoonouders leegmaakte en die spullen verkocht. Sindsdien gaat ze actief op zoek naar zulke meubels en decoratie om ze opnieuw te verkopen. “Het gaat om voorwerpen met een ziel, en die vind ik veel mooier dan nieuwe meubels uit Ikea.”

Bij Dina klinkt een soortgelijk verhaal. “Mijn ouders zijn een tijdje geleden verhuisd van Hamme naar Gent, en toen moest ook hun huis worden leeggehaald. Er waren heel mooie dingen bij en zo ben ik erin gerold.” (lees verder onder de foto’s)

© lrg

© lrg

Huiselijke sfeer

Eerst verkochten de vriendinnen elk apart vintage artikelen op Instagram, tot ze een jaar geleden besloten om de handen in elkaar te slaan. Ze brachten hun vintage spullen naar een loods in de Brugse Poort en verkochten ze van daaruit. De meubels vinden ze online en op rommelmarkten. “Soms nemen mensen ook contact met ons op als ze iets hebben. We zijn allebei in bijberoep aan de slag en waren al een tijdje op zoek naar een pand om een pop-up in te openen.”

Hun oog viel amper twee weken geleden op het pand op de Vrijdagmarkt, en in één week tijd hebben ze alles in orde gebracht. Door goed na te denken over welk item welke plek krijgt, straalt de winkel een huiselijke sfeer uit. Hun aanbod varieert van kasten over zetels tot tafels, decoratie en verlichting. Vanaf 10 euro kan je er iets vinden.

Het favoriete item van Nayenna is een miniatuur Bugatti-racewagen met chauffeur. “Ik kon hem gisteren (woensdag, red.) op de kop tikken op een vlooienmarkt in Brussel. We vermoeden dat hij dateert uit de jaren vijftig. Je ziet dat hij geleefd heeft en ik ben er grote fan van, maar voor 280 euro wil ik hem wel verkopen”, zegt ze. Het favoriete item van Dina is een marmeren schaaktafel, die voor 2.350 euro van jou is.