Nieuws Oost-Vlaanderen W-pharma assembleert en verpakt Belgische COVID-19 sneltesten in Temse

W-pharma assembleert en verpakt Belgische COVID-19 sneltesten in Temse

W-pharma assembleert en verpakt Belgische COVID-19 sneltesten in Temse

TEMSE – W-pharma in Temse, een divisie van maatwerkbedrijf Wase Werkplaats, investeert samen met Multi-G, een farmaceutisch bedrijf uit Antwerpen, in een nieuwe automatische lijn voor de assemblage van verschillende sneltesten voor COVID-19. Op de lijst van aanbevolen antigen testen van het FAGG (Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) is de antigen sneltest van Multi-G één van de enige die op grote schaal in België wordt geassembleerd en verpakt.

In West-Europa hebben we vorig jaar moeten vaststellen hoe afhankelijk we waren van het buitenland voor de aanlevering van sneltesten. Het Antwerpse farmaceutisch bedrijf Multi-G ging toen op zoek naar lokale oplossingen en kwam uit bij W-pharma in Temse.

Gady Zohori, CEO Multi-G: ”Toen er omwille van corona moeilijkheden ontstonden met het transport vanuit China, benaderde ik W-pharma met de vraag of ze voor ons coronasneltesten konden assembleren en verpakken. Het was een strategische keuze om hier in België COVID-19 sneltesten te gaan maken. ‘Belgisch’ staat op de internationale markt gelijk aan ‘kwaliteit’. Naast het assembleren en verpakken van de testcassettes, zorgt W-pharma ook voor het versnijden van de strips met reagentia in speciaal aangepaste productieruimtes.”

“De faciliteiten van W-pharma voldeden sowieso al aan de strenge kwaliteitseisen voor medische hulpmiddelen. Voor het garanderen van een vochtigheidsgraad van 30% – een vereiste voor het behandelen van de testbladen – hebben ze speciaal voor dit project nog een extra inspanning gedaan. In juli 2020 zijn we gestart met de productie. Vandaag hebben we 2 manuele assemblagelijnen bij W-pharma. Momenteel zitten we daarmee al aan een capaciteit van 200.000 tests per maand.”

Investering in een nieuwe automatische assemblagelijn

Zowel in het binnenland als wereldwijd is er een grote vraag naar kwalitatieve sneltesten. Door verdere automatisering wil W-pharma de productie opdrijven tot 1 miljoen stuks per maand.

Carlo Van Hoey, Operationeel Directeur W-pharma/Wase Werkplaats: “We beslisten om te investeren in een nieuwe automatische lijn voor de assemblage van de sneltesten. Deze lijn versnijdt aan hoog tempo het teststrookje, plaatst het strookje in een cassette en sluit en verpakt die cassette vervolgens in een gesealde alu pouch met dessicant. De automatische lijn wordt hier in de loop van maart geïnstalleerd en zal tegen eind maart operationeel zijn.”

Met deze investering wil Wase Werkplaats niet enkel de productie opdrijven, het is ook de bedoeling om nog meer medewerkers bij de productie van sneltesten in te schakelen. Het verpakken gebeurt immers manueel: de sneltesten worden samen met bijsluiters, bufferflesjes, pipetten en de befaamde neusswaps in een doos geschikt.

 

Wendbaar werken op maat

Lucas Marain, Algemeen Directeur W-pharma/Wase Werkplaats: “We zijn er fier op dat onze maatwerkers – mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt – een actieve rol kunnen spelen in de bestrijding van COVID-19. De sneltesten zijn daar één voorbeeld van. In 2020 verpakten we ook 100.000-den mondmaskers en vulden we 160.000 liter alcoholoplossing af voor handontsmetting en oppervlakte-ontsmetting. Ook onze divisie gespecialiseerd in technisch maatwerk, W-technics in Zele, speelde daarin een cruciale rol. We lanceerden vorig jaar voor het eerst een eigen productlijn, met onze ‘W-pharma Handrub’ en ‘W-pharma Surface Sanitizer’. Allemaal bijdragen waar we als maatwerkbedrijf trots op kunnen zijn.”

De rode draad in dit maatwerkverhaal: snel en flexibel inspelen op bestaande noden, een eigenschap die kenmerkend is voor de sector van de maatwerkbedrijven. Carlo Van Hoey: “Onze samenwerking met Multi-G is een voorbeeld van hoe we als maatwerkbedrijf voortdurend meedenken met onze klanten. We zijn het gewoon om snel in te spelen op hun evoluerende noden en samen oplossingen op maat te zoeken. Wekelijks komen er nieuwe opdrachten binnen waarvoor we onze productie moeten (her)organiseren. Tijdens de coronacrisis hebben we de vruchten geplukt van die wendbaarheid.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.