thumbnail_048EECAB-C16F-4968-9284-B1DDAA2D265F

Waalse Ecco Nova wil Vlaanderen veroveren met ecologische crowdlending

GENT - Het Waalse Ecco Nova dat via crowdlending duurzame vastgoed- en energieprojecten financiert, wil dit jaar ook de Vlaamse markt veroveren. Het investeringsplatform is in volle groei en opent nu ook een kantoor in Gent. Bij crowdlending lenen particulieren geld aan groeiende bedrijven, wat hen een jaarlijks rendement van 2 tot wel 9 procent oplevert. Ecco Nova kon zo al bijna 32 miljoen euro inzamelen voor zo’n 50 duurzame projecten in België en Nederland. Het platform telt intussen meer dan 10.000 leden en wil de ecologische transitie en duurzame ontwikkeling versnellen.

Grote zonne-installaties, windmolenprojecten, koolstofvrije energie- of duurzame (bouw)bedrijven, vastgoed met hoge energieprestaties, biologische voeding. Sinds de oprichting in 2016 door twee Luikse ingenieurs, heeft Ecco Nova al zo’n vijftig duurzame projecten met succes gefinancierd via crowdlending. Daarbij geven particulieren een lening aan een bedrijf, en ontvangen ze als tegenprestatie een rendement.

En die manier van financiering zit in de lift. Dat komt niet alleen door het hoge jaarlijkse rendement dat van 2 tot 9 procent kan gaan. Maar je hoeft ook geen groot kapitaal te hebben om te investeren, want zelfs met een paar honderd euro kan je al starten. Ten slotte investeer je ook in iets heel tastbaars.

Winwinlening Vlaanderen

Hoewel Ecco Nova, dat in Luik gevestigd is, projecten in heel België ondersteunt, zijn de activiteiten voornamelijk geconcentreerd in Wallonië. Tot nu, want Ecco Nova hoopt vanaf dit jaar ook de Vlaamse markt te veroveren en opent een nieuw kantoor in Gent. Van daaruit wil het meer Vlaamse bedrijven kunnen bedienen en financieren.

Pierre Stassart, Investment & Business Development manager Ecco Nova: "Ook al hebben we al projecten in Vlaanderen, we zijn vooral heel actief in Wallonië. We willen nu uitbreiden en verder groeien in Vlaanderen omdat we ook daar veel potentieel zien. Zeker omdat er in Vlaanderen - net zoals in Wallonië het “coup de pouce-mechanisme” - de “winwinlening” bestaat, waarmee particulieren bedrijven kunnen financieren tegen gunstige voorwaarden voor beide partijen en zo de risico’s beperken.”

Via Ecco Nova werd vorig jaar twee miljoen euro opgehaald om negen duurzame ondernemingen te financieren. Dat gaat van een verdeler van voedingsmiddelen, over een productieatelier voor bereide maaltijden voor biologische retailers tot een fietsleasemaatschappij. Tot nu toe is 100% van de gevoerde fondsenwervingscampagnes bij Ecco Nova met succes afgesloten. Elk project wordt immers ook gescreend door het investeringsplatform.

Ecologische transitie versnellen

Naast crowdlending helpt Ecco Nova ten slotte ook kmo’s die bereid zijn de ecologische transitie aan te gaan, een actieplan te ontwikkelen.

Pierre Stassart: “Nu de milieuproblematiek meer en meer terrein wint op de publieke agenda, heeft Ecco Nova het tot haar missie gemaakt de ecologische transitie en duurzame ontwikkeling te versnellen. Wij helpen bedrijven die het pad naar duurzaamheid zijn ingeslagen niet alleen aan een financiering maar ook om hun doelstellingen sneller te realiseren door een haalbaar actieplan op te stellen.”