IMG_7885

Wase vzw wil Bitcoin overal ingeburgerd krijgen

SINT-NIKLAAS - In deze barre coronatijden waarin eenieders rekening slinkt en vrije tijd grossiert in eentonigheid, wil de gloednieuwe vzw Sideways8 een hoopvol signaal bieden. De vzw heeft een tweeledige missie: mensen overtuigen om cryptocurrencies te gebruiken als mainstream betaalmiddel en het opzetten van maatschappelijke projecten als tegengewicht voor falende aspecten van de overheid. Om deze doelstellingen te bekostigen, werkte het Sideways8 team maandenlang aan een unieke én meer dan actuele bron van inkomsten: een crypto arbitrage bot.

Cryptocurrencies als de BitCoin en Ethereum zijn digitale munten, die werken op een blockchain: een zwaar beveiligd soort ‘kasboek’ waarvan iedereen een kopie kan ontvangen en laten draaien op zijn computer. Hierdoor zijn veilige en anonieme transacties tussen 2 personen mogelijk, zonder inmenging van een derde persoon zoals een bank. Doordat deze munten steeds meer terrein winnen, is hun waarde de voorbije jaren enorm gestegen, met waanzinnige verhalen van mensen die fortuinen maakten én verloren door beleggingen in deze markt. Dit geeft cryptocurrencies een wat schimmige reputatie. Ideaal terrein voor goudzoekers, maar er zijn ook opportuniteiten voor ‘goede huisvaders en moeders’.

Marktplaatsen voor cryptocurrencies

Enter crypto arbitrage, verklaart Daniel Demesmaecker en bezieler van Sideways8: “Cryptocurrencies worden verhandeld op marktplaatsen waarop iedereen naar believen de munten uit zijn of haar portfolio kan aanbieden. Er zijn momenteel 6955 verschillende coins, die verhandeld worden op 504 marktplaatsen. Het aanbod en de vraag voor gelijk welke coin op elk van de marktplaatsen verschilt enorm. Hierdoor ontstaan grote koersverschillen. Eén Bitcoin kan op de ene exchange daarom makkelijk €150 minder waard zijn dan op de andere. Door op hetzelfde moment 1 bitcoin te kopen op de goedkoopste exchange en te verkopen op de duurste exchange maak je dus gegarandeerde winst. Je maakt gebruik van de inefficiënties van de markt om je waren te verhandelen, eigenlijk de oudste vorm van handel die er bestaat."

"Al deze exchanges en munten in de gaten houden én op net het juiste moment de aankoop/verkoop beslissing maken, is een huzarenkarwei die het menselijk verstand eigenlijk te boven gaat", vervolgt Demesmaecker. "Daarom bouwden we een software die deze taak van ons overneemt: een robot die kolommen en rijen vol data met elkaar vergelijkt en volgens een beproefde formule transacties plaatst. Hij is op vele manieren getest en nu klaar om te activeren.”

De wereld verbeteren

Daniel Demesmaecker wil niet zomaar geld verdienen met de gebouwde software, maar op zoek gaan naar een community aan believers die niet enkel geloven in de crypto revolutie, maar óók willen helpen om de wereld te verbeteren. Mét van meet af aan een veelbelovend verdienmodel als ruggensteun.

Demesmaecker: “Vanzelfsprekend zijn er al vele mensen met crypto investeringen bezig, maar we willen nu ook anderen de kans geven hier ervaring mee op te doen. Mensen die op termijn ook echt een warrior for the cause willen zijn. We zoeken nu die eerste 40 believers. En we willen hen meteen ook belonen voor hun inzet. 50% van de winst van de bot gaat naar de maatschappelijke projecten die we zullen opzetten. De andere 50% verdelen we onder de leden, met als enige voorwaarde om dit geld níet om te wisselen naar euro’s, maar in de vorm van crypto’s uit te geven. Zo doen de leden ervaring op met crypto’s als betaalmiddel. Dat kan via speciale betaalkaarten en paypal bvb. Maar ook Takeaway.com en vele retailers aanvaarden al crypto’s. Net hoe we het graag zien.”

Wie uit de community wil stappen, krijgt na 1 jaar gegarandeerd zijn lidgeld ter waarde van €150 terug. “Maar we hopen dat zoveel mogelijk mensen blijven en dat we hen van een zodanig mooi inkomen kunnen voorzien, dat ze hun tijd vrijwillig aan de maatschappelijke projecten willen wijden. Al is dat dus niet verplicht.”

Geïnteresseerden kunnen zich kandidaat stellen via www.sideways8.me