De arbeidsmarkt verandert razendsnel. De digitale transformatie doet jobs verdwijnen of opent de weg naar nieuwe jobs. Aalst moet ook in de toekomst op vlak van arbeid mee zijn en blijven. Het werkschakelpunt wil hieraan meewerken door de noden en vragen van werkgevers en werknemers grondig in kaart te brengen.
Het werkschakelpunt brengt de juiste partners samen en ondersteunt hen bij de ontwikkeling van een werk-naar-werktraject. “We willen vooral de werkloosheid tegengaan”, vertellen Sara Pletinckx en Wout De Bondt van HR-bedrijf Skill BuilderS, die in Aalst is uitgekozen om het werkschakelpunt uit te werken. “We willen ingrijpen voor er ontslagen vallen en van daaruit bekijken wat de mogelijkheden zijn, zoals bijvoorbeeld een andere functie in hetzelfde bedrijf of een herscholing.”
Trajecten opstarten
Naast Aalst is ook in Gent, West-Vlaanderen en in Leuven het project werkschakelpunt op poten gezet. “We zijn als sinds maart achter de schermen bezig en nu willen we ons vooral kenbaar maken in Aalst. Daarom nemen we al deel aan het evenement Aalst Werkt in Utopia. We willen werkgevers en werknemers informeren en sensibiliseren en hen samenbrengen met dienstverleners”, zeggen Sara en Wout.
“We willen nu snel trajecten kunnen opstarten. Het is belangrijk dat ook alle partijen rond de tafel willen gaan zitten om tot een oplossing te komen waar iedereen beter van wordt. Bij een direct ontslag is vaak de deur bij dat bedrijf dicht. Wij willen ervoor zorgen dat die deur op een kier blijft. Op een later moment kunnen die paden altijd opnieuw kruisen.” Eind juni komt er alvast ook de deelwebsite www.werkschakelpuntaalst.be. “Daar zal ook alle informatie op terug te vinden zijn.”