P1180802

Weerwerk en PerPetum slaan de handen in elkaar

GENT - Dat een sociale werkplaats ook complexer werk aankan, bewijzen Weerwerk en PerPetum. Medewerkers van het sociaal maatwerkbedrijf Weerwerk monteren namelijk elektriciteitskasten voor PV-installaties in opdracht van PerPetum, installateur en facilitator van hernieuwbare energie voor de industrie. Wat begon met een proefproject groeide uit tot een intensieve, langdurige samenwerking.

Aan de hand van door PerPetum ontwikkelde gedetailleerde handleidingen, kunnen de medewerkers van Weerwerk in Gent, zonder enige kennis van elektriciteit, complexe elektrische schakelborden bouwen. Pieter De Gryse, directeur Weerwerk: “Zoals met een Lego-set worden deze blokje per blokje opgebouwd. Ook het mechanische werk gebeurt hier door onze mensen.”

Momenteel staat Weerwerk zelfstandig in voor de assemblage van 3 types kasten. Iedere kast wordt op het einde van het proces door PerPetum getest. Per jaar worden er ongeveer 100 kasten geleverd, bedoeling is om dit uit te breiden tot een 150-tal.

Sociale en economische win-win

PerPetum zocht in navolging van hun steun aan goede doelen naar een manier om hun sociaal engagement door te trekken in partnerships. De duurzame en waardevolle samenwerking met Weerwerk komt beide partijen ten goede. Zo zijn niet alleen de doorloop- en levertijd beduidend korter, maar kan er ook sneller worden ingespeeld op eisen van de distributienetbeheerders.

Luc Leenknegt, CEO PerPetum: “Omdat we zo nauw betrokken zijn, weten we exact wat er in de kasten zit. We kopen zelf de componenten aan en begeleiden het proces van A tot Z, samen met de jobcoach van Weerwerk.

Dichter bij de arbeidsmarkt

Weerwerk coacht en ondersteunt mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. De elektriciteitskasten voor PerPetum zijn momenteel de meest complexe opdracht die Weerwerk ooit heeft gerealiseerd. Pieter De Gryse: "Als je dit kan, ben je echt wel klaar voor de reguliere arbeidsmarkt. En dat is tenslotte ons doel, mensen klaarmaken om weer mee te tellen op de arbeidsmarkt. We mogen met trots melden dat jaarlijks 5 tot 10 medewerkers doorstromen naar duurzaam betaald werk. Dit dankzij de intensieve begeleiding en projecten zoals deze, die mensen dichter bij de arbeidsmarkt brengen.”