Schermafbeelding 2021-11-15 om 11.52.05

Wereldprimeur: studenten maken packing peanuts uit broodafval

GENT - Er wordt veel gezegd over de klimaatuitdagingen, maar enkele studenten (bio)chemie van de HOGENT pakken het gewoon aan. Met Loaf Foam extraheren ze zetmeel uit oude broodreststromen van industriële bakkers waarmee dan biodegradeerbare packing peanuts worden geproduceerd. Dat zijn de “opvulchips/schuimpjes” die gebruikt worden om fragiele voorwerpen te beschermen in verpakking. Nu zijn die doorgaans gemaakt uit plastics en “virgin-grondstoffen”.

Met hun idee om packing peanuts te maken uit “oud brood” slaan de studenten van HOGENT een ecologische dubbelslag: hun biologische broodgrondstof bestaat volledig uit voedingsafval, en ze vervangen een sterk vervuilend, op fossiele brandstoffen gebaseerd verpakkingsproduct door een biodegradeerbare en duurzame oplossing. Hiermee wordt een niveau van revalorisatie bereikt met een broodrestroom die nu verspild wordt. Loaf Foam kadert volledig in het beeld van een circulaire, ecologisch bewuste bio-economie.

Het project Loaf Foam behaalde een knappe derde plaats in een Europese studentencompetitie en de studenten hebben de intentie om een start-up op te starten met ondersteuning van het E-Lab van HOGENT.