Nieuws Oost-Vlaanderen Wit-Gele Kruis ontwikkelt mee slimme pleister voor kankerpatiënten

Wit-Gele Kruis ontwikkelt mee slimme pleister voor kankerpatiënten

Twee beelden OncoCare@Home Foto's: Byteflies.

Wit-Gele Kruis ontwikkelt mee slimme pleister voor kankerpatiënten

REGIO – Het Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen maakt deel uit van het consortium dat achter het thuismonitoringsysteem zit. Het systeem met de naam OncoCare@Home registreert en communiceert de medische gegevens van de patiënt vanuit de vertrouwde thuisomgeving. De innovatie zou het aantal ziekenhuisopnames met 10 procent kunnen doen verminderen, zo zegt het consortium.

Kanker blijft met 15.000 overlijdens per jaar een van de belangrijkste doodsoorzaken in België. Door de medische vooruitgang is de levensverwachting er door de jaren heen wel op vooruitgegaan. Zo zijn zeven op de tien patiënten drie jaar na hun diagnose nog in leven. Maar het behandelingstraject is vaak lang en ingrijpend. Een goede opvolging is ook van levensbelang.

LEES OOK. Byteflies haalt 4,5 miljoen euro op voor zorg op afstand

Om die opvolging nu te verbeteren en voor de patiënt comfortabeler te maken, heeft een consortium een systeem uitgewerkt waarmee kankerpatiënten van thuis uit opgevolgd kunnen worden. Het systeem met de naam OncoCare@Home monitort 24/7 de waarden van de patiënt en communiceert die waarden met het medische team. Zo kan er indien nodig snel ingegrepen worden, terwijl de patiënt toch in zijn vertrouwde omgeving kan verblijven.

Het consortium wil in 2023 in testfase gaan, een testfase die mogelijk tegen eind 2023 kan afgerond worden. “De ambitie is om tegen 2027 zowat 10.000 patiënten in België te hebben gemonitord met de OncoCare@Home-oplossing”, luidt het in een persbericht. Dat consortium bestaat uit Byteflies, nexushealth, Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen, Leuven Kankerinstituut en UZ Leuven.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.