Nieuws Oost-Vlaanderen Wordt Funding Circle ook in ons land alternatief voor banken als kredietverschaffer?

Wordt Funding Circle ook in ons land alternatief voor banken als kredietverschaffer?

Wordt Funding Circle ook in ons land alternatief voor banken als kredietverschaffer?

fundingcircleFunding Circle groeide in zes jaar tijd uit tot het grootste leenplatform voor kleine en middelgrote bedrijven ter wereld. De jonge Britse ondernemer Samir Desai, die het bedrijf oprichtte, verwacht dat het crowfundingbedrijf in nog veel meer landen dan nu al het geval is de klassieke kredietverlening door de banken op de helling kan zetten.

“Ook in Groot-Brittannië werden kleine bedrijven die op zoek waren naar financiering slecht bediend”, zegt Desai in een interview met de Nederlandse site Z24.nl. : “ Ik wilde daarom een soort Ebay voor bedrijfsleningen opzetten.”

Dat werd dus Funding Circle, dat inmiddels voor 1,3 miljard euro kredieten verleende aan meer dan 12.000 ondernemingen.  Snelheid en transparantie zijn de grote troef van het platform, want ondernemers die op zoek zijn naar een lening krijgen op basis van een screening van recente financiële gegevens binnen de 48 uur een antwoord.  De aanvrager moet persoonlijk garant staan en leningen krijgen een kredietwaardigheidsscore mee die varieert van A+ tot C-. De rentepercentages lopen uiteen van minder dan 4% tot 17%. In Nederland is

Funding Circle verdient zelf geld door 1% van de rente af te houden die aan de investeerders wordt uitgekeerd en door bij de bedrijven die geld krijgen een commissie af te houden die afhangt van het bedrag dat ze lenen.

Inmiddels is Funding Circle niet enkel actief in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, maar ook in Nederland, ook actief in Nederland, Duitsland en Spanje. België zou in een later stadium volgen.
Samir Desai gaat ervan uit dat zijn bedrijf in Europa nog enorme groeikansen heeft.  Niet zozeer omdat hij de traditionele banken de duivel wil aandoen, maar wel omdat Funding Circle naar eigen zeggen volop mikt op een segment dat dat voor de klassieke banken niet interessant is. “Een dienstverlening aan kleine ondernemingen is voor hen te duur”, zo zegt hij. “In Groot-Brittannië verwijzen klassieke banken die kleine ondernemingen al door naar ons.”

 

 

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.