De Kalvaar Eric en Martine Eric De Bisschop (67) en zijn vrouw Martine Willems (65) zeggen het hotelleven stilaan vaarwel. — © Brent Saey

Wout Van Aert en Johnny Logan logeerden er ooit, maar nu staat familiehotel na kwarteeuw te koop

Hotel en restaurant De Kalvaar langs de Brakelsesteenweg in Voorde, bij Ninove, staat te koop. Het gezin van Eric De Bisschop (67) en Martine Willems (65) houdt het door een samenloop van omstandigheden na 25 jaar voor bekeken. Ze hopen nu een overnemer te vinden die het hotel verder wil uitbaten. “Tot zolang het niet verkocht is, zullen wij verder doen”, belooft de familie.

In een vorig leven waren Eric De Bisschop en zijn vrouw Martine Willems nog eigenaars van een bouwonderneming, maar 25 jaar geleden viel het oog van Eric plots op het gebouw langs de Brakelsesteenweg. In augustus 1998 werd het aangekocht en na een snelle en intensieve verbouwing opende hotel De Kalvaar opnieuw in 1999. Opnieuw, want eerder was er in het gebouw, dat enkele jaren leegstond, al een hotel gevestigd met dezelfde naam.

“Een jaar voor de aankoop kreeg ik plots een ernstige maagbloeding”, vertelt Eric De Bisschop. “Mijn leven hing toen aan een zijden draadje. Mijn oudste dochter volgde in die periode een koksopleiding in Michelbeke, bij Brakel. Haar droom was om een eigen restaurant te openen. Ik kwam hier regelmatig langsgereden en zag dat het gebouw te koop stond. Zo ontstond het idee om te stoppen in de bouw en het hotel te kopen.”

Moeilijk start

Zowel de vrouw als kinderen van Eric waren niet meteen op de hoogte van de plannen die hij had. “Ik zei hen plots dat ik De Kalvaar wou kopen. Mijn vrouw ging mee in het verhaal en nam de boekhouding voor haar rekening. Onze oudste dochter moest toen nog 18 jaar worden, maar begon er in de keuken. Nadien is ze verhuisd naar de zaal, terwijl onze jongste dochter aan het roer kwam te staan in de keuken.”

Eric De Bisschop baat al 25 jaar De Kalvaar uit met zijn vrouw Martine en dochters Kristien en Ann. — © Brent Saey

In de beginjaren liep alles niet meteen van een leien dakje, maar doorheen de jaren wist het gezin het familiehotel op de kaart te zetten. “Op de dag van de grote opening gingen er vijfhonderd personen aanwezig zijn, en toen sloeg het noodlot toe. Mijn vrouw en zoon raakten iets verderop gewond bij een verkeersongeval. Mijn oudste dochter heeft de opening toen noodgedwongen in goede banen moeten leiden”, zegt Eric.

Zes nieuwe kamers

“In 25 jaar tijd is onze zaak blijven draaien en zelfs gegroeid. Zes kamers kwamen erbij, waardoor het hotel nu dertien kamers telt. Als ex-bouwvakker heb ik altijd alles zelf verbouwd.”

Nu, na 25 jaar, hebben Eric en Martine de knoop doorgehakt: ze verkopen het hotel. “Onze leeftijd en gezondheidsredenen spelen een belangrijke rol in die beslissing. Maar doorslaggevend was ook een beslissing van de stad Ninove. Vorig jaar hadden we nog plannen om een volledig nieuw hotel te bouwen hier, maar de stad hield onze plannen tegen.”

Ook de veranderende regelgeving rond horeca speelt een rol. “Die maakt het vandaag moeilijker om verder te gaan.”

Het hotel telt dertien kamers. — © Brent Saey

Geen spijt

Toch kijkt de familie terug op een mooie periode. “Ik heb geen seconde spijt gehad dat we deze stap ooit hebben gezet. In het begin hadden we helemaal geen ervaring. We hebben hier altijd elke klant als familie ontvangen. We mochten hier bekende mensen als Urbanus, Wout Van Aert en zelfs Johnny Logan ontvangen. Dat was mooi dat ze hier wilden verblijven, maar voor ons was iedere klant gelijk.”

Het pand staat nu zo’n maand te koop en de uitbaters hopen dat hun zaak zal worden voortgezet door de toekomstige koper. “We hebben al tranen gelaten, maar we zouden hier graag zelf ooit willen terugkeren als klanten. Zolang het niet verkocht is, blijven wij er voor onze klanten. We willen hen niet zomaar laten vallen.”

De vraagprijs voor het pand van bedraagt 1.980.000 euro.