Mieke en Wouter sluiten Bakkerij D’hont Mieke en Wouter trokken de deur van Bakkerij D’hont achter zich dicht. Foto: svov

Wouter en Mieke sluiten na 26 jaar hun bakkerij en wijzen naar circulatieplan: “Er gaan nog zaken op de fles gaan”

Bakkerij D’hont op de Markt in Zele is na 26 jaar definitief gesloten. Wouter (50) en zijn vrouw Mieke (53) zijn niet met pensioen gegaan. Ze hebben intussen ander werk. “Het circulatieplan zorgde voor 32 procent minder inkomsten. Dat was onhoudbaar, daarom beslisten we in schoonheid te stoppen en niet met een faillissement”, zeggen ze.

De deuren van Bakkerij D’hont op de Markt in Zele blijven definitief gesloten. Wouter en Mieke trokken na 26 jaar de stekker uit hun zaak. “We hebben elkaar leren kennen in een bakkerij in de buurt van Gent, waar we allebei werkten, en zochten na een tijdje naar een geschikte plek om een eigen zaak te starten. En die vonden we op de Markt in Zele. We namen de bakkerij die er was over en merkten direct dat we veel klanten over de vloer kregen door de goede ligging. Er was altijd passage”, zegt Mieke. “We waren ook altijd om 6 uur ’s ochtends open, voor de mensen die vanuit Zele naar hun werk vertrokken.” (Lees verder onder de foto)

Foto: svov

Wouter en Mieke waren op elkaar afgestemd en wilden tot aan hun pensioen brood en taarten bakken en verkopen. Tot het circulatieplan werd ingevoerd, met onder meer een knip op de Markt. “Daardoor kon er voor onze bakkerij niet meer geparkeerd worden”, zegt Wouter. “Ik heb de cijfers bijgehouden. En het verschil voor en met het circulatieplan is meer dan duidelijk. Liefst 32 procent minder inkomsten hebben we.”

“Als we onze zaak verderzetten, dan stond ik binnenkort voor de handelsrechtbank. Het is beter om te stoppen in schoonheid, ook al liep het huurcontract van het pand tot in 2033”, stelt Wouter. “Al is het heel erg jammer, want Zele is al zolang onze thuis. Ik mis mijn zaak heel hard en had graag nog negen jaar verder gedaan, maar we voelen ons in de steek gelaten door het gemeentebestuur.” (Lees verder onder de foto)

Foto: svov

Op de gemeenteraad kon Wouter vorig jaar zijn verhaal doen. “Ik vertelde dat ik elke dag opstond en brood bakte, enkel om mijn facturen te kunnen betalen. Dat is toch geen leven. Maar er werd eigenlijk niet naar mij geluisterd. Ik werk intussen bij een bedrijf dat in bakkerijgrondstoffen doet, en mijn vrouw bij een keurslager in Zele”, zegt Wouter. “c door het invoeren van dat mobiliteitsplan, de laatste zaterdagen hadden we maar zeven klanten op een hele dag. Hadden ze de passage op de Markt gelaten, dan waren we niet gestopt. Voor ons is het hoofdstuk afgesloten, maar ik stel me wel de vraag waar het met de handelszaken in de toekomst naartoe zal gaan in Zele. Ik denk vooral bergaf.”

Foto: svov