Wouter helpt bij zoektocht naar de juiste co-founder voor jouw start-up

GENT - “Alleen ga je sneller, samen kom je verder”, een bekende spreuk met heel veel waarheid in. Startup accelerators of incubators verkiezen voornamelijk startups met twee of meer founders. Een sterk team, geleid door de juiste co-founders is belangrijker dan een goed idee. Maar hoe vind je nu de juiste co-founder? Zijn er mogelijkheden om op voorhand meer inzicht te verkrijgen in de samenwerkingsdynamieken tussen de verschillende oprichters? Deze en heel wat andere vragen beantwoordt Wouter Gheysen van Systemic Shifts in zijn workshop op 1 maart: “Find the right co-founder for your startup”.

Eén van de eigenschappen van succesvolle startups en scale-ups is een performant team, geleid door twee of mee co-founders. Het opbouwen van een sterk bedrijf is geen evidentie, net zoals het vinden van een geschikte co-founder. Als co-founders moet je elkaar aanvullen, zowel op kennis en ervaring maar er moet bovendien een klik zijn om succesvol te kunnen samenwerken. Het pad naar een succesvolle startup kan heel stresserend zijn en je wil dan ook geen knallende ruzies onderweg.

Systemic Shifts

Het vinden van een co-founder is geen exacte wetenschap en is vaak ook gebaseerd op “onbewuste” dynamieken die spelen binnen een samenwerking. Laat dat “onbewuste” net de focus zijn Systemic Shifts. Dit Gentse bedrijf, opgericht door Wouter Gheysen, heeft als doel het promoten van systemisch werk in bedrijven en organisaties. Dat doet hij aan de hand van organisatieopstellingen.

Wouter behandelde organisatieopstellingen tijdens zijn masterthesis Handelswetenschappen en bleef na zijn thesis de mogelijkheden verkennen van de systemische opstellingen. Hij richtte Systemic Shifts op in 2020 en behaalde in 2021 het certificaat van organisatieopsteller. Met Systemic Shifts faciliteert Wouter bedrijven naar meer inzicht en een oplossingen voor complexe problemen zoals het opzetten van een business model, pricing en strategy maar ook problemen in het samenwerken tussen founders en teams.

Organisatieopstellingen

Maar wat zijn dat nu, die organisatieopstellingen? Wouter legt uit: “Ik maak gebruik van systemische organisatie opstellingen om verborgen dynamieken in organisaties zichtbaar te maken. Organisatieopstellingen is een adviesmethode die blokkerende element in een bedrijfssysteem zichtbaar maakt. Bedrijven zoals Colruyt, BMW, Daimler-Chrysler, IBM,… maakten reeds gebruik van opstellingen om inzichten te verwerven in complexe problemen.”

Gheysen wil diezelfde techniek nu ook inzetten om zaakvoerders te helpen de ideale co-founder te vinden. Hij legt uit: “Er bestaan verschillende initiatieven om een co-founder te vinden. Netwerk borrels, online initiatieven, verschillende organisaties die een matching-service aanbieden,… maar eens je kandidaten gevonden hebt, dan begint het echte werk pas. Hoe kies je de meest geschikte co-founder? Welke vragen moet je stellen? Hoe gaat iemand om met stress? Hoe kan je succesvol samenwerken? Maar ook hoe verdeel je de aandelen? 50/50 of ga je voor een andere verdeling? Hoe zie je de toekomst? Wil je op termijn het bedrijf verkopen of niet? Kortom… er is veel om over te praten.”

Workshop

Op maandag 1 maart 2021 organiseert Systemic Shifts een kennismakingsworkshop “Find the right co-founder for your startup”. Tijdens deze workshop behandelt Wouter, na een korte introductie, een relevante case om meer inzicht te verkrijgen in de methode. Een eigen case inbrengen kan altijd via wouter@systemicshifts.com

Datum: 1 maart 2021 (19:30 – 21:00)

Inschrijving: https://findtherightcofounder.eventbrite.be