Nieuws Oost-Vlaanderen Zaken doen met Spanje kan weer interessant worden

Zaken doen met Spanje kan weer interessant worden

Zaken doen met Spanje kan weer interessant worden

stierHoewel het gros van de Oost-Vlaamse kmo’s in de eerste plaats kijken naar de economische ontwikkelingen in het thuisland, mag onze provincie ook trots zijn op enkele bedrijven die hoge ogen gooien op exportvlak. De recente macro-economische ontwikkelingen, met een verschillend monetair beleid tussen de Verenigde Staten en Europa, hebben onder meer voor een koersdaling van de euro gezorgd die momenteel exportkansen biedt. Met name in Spanje zouden volgens beleggingsspecialist Schroders stilaan weer goede zaken te doen zijn.

Een teleurstellend eerste kwartaal brengt Schroders ertoe om de prognose voor de economische groei van de wereldeconomie voor 2015 neerwaarts bij te stellen van 2,8% naar 2,5%. Dit komt vooral door tegenvallers in de VS, het VK en Japan. De eurozone ligt juist goed op koers, schrijven Keith Wade en Azad Zangana, economen bij Schroders, in een nieuwe Economic & Strategy Viewpoint.

Daarin benadrukken ze dat Europa in de positieve zin aan het verrassen is, en dit ondanks het feit dat Duitsland geen topprestaties neerzette. Frankrijk overtrof juist wel de groeiverwachtingen, maar het feit dat voorraadvorming hier een grote rol in speelde, wijst erop dat de volgende kwartalen er anders uit gaan zien. Griekenland had het aan zichzelf te danken dat het terugzakte in een recessie. Voor de gevolgen van een Grexit vreest Zangana niet. Het land is volgens hem te klein om een substantiële macro-impact te hebben en de ECB fungeert als een stootkussen met haar obligatie-opkoopprogramma.

De grootste positieve bijstelling van de prognoses deed Schroders voor de Spaanse economie die in tegenstelling tot de verwachting sterk groeide. Het tempo waartegen de Spaanse economie aan het groeien is, suggereert dat er nog voldoende capaciteit is om verder door te groeien. Ook Oost-Vlaamse bedrijfsleiders kunnen dus stilaan weer naar het de jongste tijd vaak verguisde Spanje kijken als mogelijke exportmarkt.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.