Filip Cocquijt voor D-Couture Filip Cocquijt voor D-Couture, dat na 42 jaar sluit. Foto: JID

Ze groeiden uit tot een begrip, maar na 42 jaar sluit exclusieve dameswinkel de deuren: “De zelfstandigen zijn verdwenen uit de Veldstraat”

D-Couture bepaalde veertig jaar lang mee het Gentse stadsbeeld, maar sluit eind september de deuren. Filip Cocquijt (59) en Jan De Clerck (65) kunnen terugkijken op sprankelende defilés en klanten waar je u tegen zegt, maar het pensioen lonkt.

“Wij zijn de tweede generatie”, zegt Filip Cocquijt trots over zichzelf en zijn neef, Jan De Clerck. Hun ouders openden in 1958 een winkel in Oostkamp die nog altijd bestaat. In 1982 openden ze een tweede winkel in de Langemunt. “Maar met exclusieve dameskleding zaten wij daar minder op onze plaats.”

Toen de bekende dameswinkel Huis Wellens de deuren sloot, zagen Cocquijt en De Clerck hun kans. De gerenommeerde architecten Claire Bataille en Paul Ibens verbouwden het pand en in 1988 gingen de deuren van D-Couture in de Voldersstraat open.

“Dat was toen een absolute toplocatie”, zegt Cocquijt. “De Veldstraat was nog een straat met prachtige winkels zoals boekhandel Herckenrath, bakkerij Bloch en rookwaren Caron. Dat trok een bepaald publiek aan.”

D-Couture in de Voldersstraat. Foto: JID

Cocquijt en De Clerck organiseerden elk jaar een defilé in Knokke en een paar keer in de opera van Gent. Ze brachten hun eigen magazine uit, hadden een eigen retouche-atelier en verkochten niet alleen hoogstaande merken als Burberry, Sonia Rykiel, Etro en Armani, maar ook hun eigen merken Anne Belin en A Ligne. De winkel werd nog prestigieuzer toen Glenn Sestig de zaak vernieuwde.

“D-Couture groeide uit tot een begrip in Gent, met heel exclusieve klanten. Maar Gent is niet meer wat het geweest is. De zelfstandigen zijn verdwenen uit de Veldstraat, het zijn allemaal ketens geworden. Voor de deur parkeren kan niet meer, wat heel wat klanten afschrikt.”

Met een aflopend huurcontract en een pensioen dat lonkt, besloten Cocquijt en De Clerck om er in schoonheid een punt achter te zetten. Tot eind september houden ze een totale uitverkoop. “We hebben altijd veel passanten gehad als klanten, maar toch vooral veel vaste klanten. Sommigen komen al veertig bij ons. Ze weten niet waar naartoe nu. Er zijn weinig andere winkels in Gent met zo’n ruim aanbod aan exclusieve merken.”

D-Couture in de Voldersstraat. Foto: JID