dierenspeciaalzaak Mariman Rezy Mariman sluit op 2 maart de deuren van de gekende dierenspeciaalzaak. Foto: if

Ze is boven de winkel geboren, maar na 71 jaar sluit Rezy (60) de deuren van dierenspeciaalzaak Mariman: “Er is geen opvolging”

Rezy Mariman (60) neemt op 2 maart afscheid van haar dierenspeciaalzaak Mariman op de hoek van de Lindenstraat met de Antwerpse Steenweg in Sint-Niklaas. Mariman was twee generaties en 71 jaar lang een begrip de Wase hoofdstad. “Ik ben zelfs op de bovenverdieping van de winkel geboren”, aldus Rezy.

Jozef Mariman en zijn vrouw Gudula Pauwels richtten in 1953 hun kruidenierszaak Mariman op langs de Antwerpse Steenweg. “Mijn moeder baatte de kruidenierszaak uit, terwijl mijn vader intussen ook nog de groot- en kleinhandel van het familiebedrijf Molens Mariman Duivenvoeders deed”, vertelt zaakvoerser Rezy.

Drie panden

“Doorheen de jaren groeide het aanbod en kwamen er granen, zaden, mest- en sproeistoffen bij, net als materiaal voor de hengelsport en aquaristiek. Naast het assortiment breidde ook de winkel van onze familie uit. Het begon met één woonpand en in de loop der jaren werden drie aanpalende panden bijgekocht. In 1976 werd er één winkel van gemaakt en groeide het aanbod nog verder uit met dierenvoeding en benodigdheden.”

In 1990 nam jongste dochter Rezy Mariman (60) de zaak over. Foto: if

In 1990 nam hun jongste dochter Rezy Mariman de zaak over. “Ik ben zelfs geboren op de bovenverdieping van de winkel”, weet Rezy. “Als klein kindje liep ik hier al rond en heb ik me urenlang geamuseerd in de winkel. Nadien ging ik ook zelf aan de slag in de winkel en het stond dan ook in de sterren geschreven dat ik op een dag de zaak zou overnemen. Ik heb de zaak nog meer specifiek gericht op natuurlijke voeding en kwaliteitsvolle accessoires voor dieren. Tot vandaag sta ik alle klanten met persoonlijk en eerlijk advies bij en daar staan we ook voor gekend. Jammer genoeg verdwijnen er steeds vaker winkels die van generatie op generatie worden doorgegeven en nemen onlinewinkels en grote ketens het over.”

Met de sluiting van de dierenspeciaalzaak verdwijnt een vaste waarde uit het Sint-Niklase straatbeeld. Op zaterdag 2 maart zal Rezy voor de laatste keer klanten ontvangen in haar geliefkoosde winkel.

Afbraak

“Een gedeelte van de winkel is aan afbraak toe en de winkel zal niet overgenomen worden door een volgende generatie”, verduidelijkt Rezy. “Ik heb er zo veel voldoening uitgehaald en ik ben heel dankbaar voor alle lieve klanten en alle viervoeters die over de vloer zijn gekomen. De lovende reacties van de klanten zijn bijzonder talrijk en hartverwarmend. Ik ga nu volop genieten van twee kleinkinderen en twee honden. Ik ben benieuwd wat er nog op mijn pad zal komen, maar heb heel wat hobby’s. Het befaamde zwarte gat zal ik allicht niet zien.”

Foto: if