John en Anne namen de zaak recent over John en Anne namen de zaak recent over. Foto: lmd

Ze leerden elkaar er kennen, nu nemen John en Anne horecazaak over: “Ik dacht: ‘wow, wat overkomt me nu?’”

Een tafeltje boeken bij brasserie Odiel op de Markt in Deinze? Dat kan sinds kort ook ’s avonds, nu Anne Lanis (53) en John Wautot (46) aan het roer van de zaak staan. De twee namen Odiel recent over en willen er een echte brasserie maken.

Anne werkt intussen al anderhalf jaar in Odiel, John vier jaar. De twee draaiden al mee toen de zaak nog van Bruno Dhaenens van brasserie BrunO in de Kalkhofstraat was. “Het was dus eigenlijk ideaal, want we kennen de brasserie allebei door en door”, zegt John. “Ook voor de vaste klanten is er niet zo veel veranderd, want dezelfde gezichten zijn gebleven.”

Anne vind je altijd in de zaal terug terwijl John achter het vuur in zijn keuken te vinden is. Beiden hebben ze tonnen horeca-ervaring op zak, want John heeft nog een tijdje in sterrenzaak Horseele in Gent en in Auberge Du Pêcheur in Deurle gewerkt. Daarna trok hij naar Deinze en kwam hij bij brasserie BrunO terecht. “En na een jaar vroeg Bruno me om Odiel uit te baten”, zegt hij.

Vonk

En dat deed John eigenlijk lang alleen. Hij nam dan zowel de zaal als de keuken voor zijn rekening. “Het was enkel tearoom - pannenkoeken en wafels -, maar het werd toch allemaal wat veel. Ik heb toen om versterking gevraagd en niet veel later was Anne daar. Ik dacht wow: wat overkomt me nu (lacht). Eerst merkten we dat we het als collega’s goed konden vinden, maar niet veel later is de vonk dan overgeslagen.”

Odiel op de Markt in Deinze. Foto: lmd

Anne Lanis trok op negenjarige leeftijd van Parijs naar België. Ze heeft tien jaar lang als accountmanager gewerkt en jarenlang een frituur in Dentergem, Wevelgem en Maldegem uitgebaat. Aan horeca-ervaring ook bij haar geen gebrek. “Ik houd enorm van de sector”, zegt ze. “Ik haal veel voldoening uit mensen leuke momenten bezorgen.”

Wat zeggen ze trouwens van de Franse taal? Is dat niet de taal van de liefde? Het deed de vonk tussen de twee misschien nog iets sneller overslaan, want ook John heeft Franse roots. “We kunnen enorm goed samenwerken”, zegt John. “We moeten soms gewoon maar naar elkaar kijken en we weten al wat de ander bedoelt.”

Kaart uitgebreid

Nu John niet meer de keuken en zaal hoeft te combineren, kon hij de kaart wat uitgebreider maken. Vroeger sloot de keuken altijd om 18 uur, nu kan je er ’s avonds ook warme gerechten zoals stoofvlees, gehaktballen in tomatensaus, pasta pesto met scampi of vol au vent eten.

“Elke derde zondag van de maand doen we ook een uitgebreid ontbijtbuffet en iedere vrijdag is het happy hour tussen 19 en 20 uur”, zegt Anne. “En we hopen de kaart op termijn nog wat uit te breiden.”

Het koppel is heel enthousiast over de toekomst en kijkt ook uit naar de zomermaanden. “We hebben een groot terras en kunnen de schuiframen van de zaak volledig openzetten”, vertelt Anne. “Dat geeft een heel aangename en ontspannen sfeer.”