Schepen van Lokale Economie Jan Rosschaert (Vooruit). Foto: jvdv Schepen van Lokale Economie Jan Rosschaert (Vooruit). Foto: jvdv

Zeeman volgt buur Kruidvat naar warenhuiscenter: “De Kerkstraat loopt leeg”

Retailer Kruidvat opent op dinsdag 26 september een nieuw filiaal in het warenhuiscenter aan de Biezestraat, waar ook Hubo, Tom&Co, Aldi, Action, Yess, Jysk, Bel&Bo en Bon’Ap gevestigd zijn. En in november verhuist ook Zeeman vanuit de Kerkstraat in het Hamse centrum naar de site van baanwinkels. “We moeten volgen, want de Kerkstraat loopt leeg”, klinkt het bij Zeeman. Schepen van Lokale Economie Jan Rosschaert (Vooruit) blijft strijdvaardig om de bedrijvigheid in de winkelcentrumstraat te redden.

Het gedeelte van de Biezestraat tussen het kruispunt met de gewestweg N41 en de Drapstraat lijkt wel een mini-versie van de Mechelsesteenweg in Dendermonde of de Zelebaan in Lokeren te worden. Ook in Hamme zoeken blijkbaar heel wat retailers een vestiging aan de rand van het centrum. Dat beaamt ook Nathalie De Vos, verantwoordelijke voor het vastgoed van de keten Zeeman. “Met de verhuis van onze buur Kruidvat in de Kerkstraat naar het winkelcentrum Biezestraat, moeten wij gewoon volgen”, zegt De Vos. “De Kerkstraat loopt leeg. Klanten willen zoveel mogelijk aanbod op één plaats en daar moeten wij dus ook aanwezig zijn. Deze kruisbestuiving onder concullega’s en de parkeermogelijkheden in de Biezestraat zijn troeven die we moeten benutten. Bovendien beschikken we op de nieuwe locatie over een pand dat ruim dertig procent groter is.”

Kleinhandel aantrekken

Schepen van Lokale Economie Jan Rosschaert (Vooruit) verheelt niet dat hij deze evolutie in het Hamse winkellandschap betreurt. “Ik blijf ervan overtuigd dat kleinhandelszaken met hun persoonlijke bediening, klantvriendelijkheid en in sommige sectoren de dienst na verkoop het verschil kunnen maken tegenover de grote winkelketens”, stelt Rosschaert. “Ik merk dat de jonge overnemers van delicatessenzaak Vincent die zich als Say Cheese profileren en de andere kwaliteitszaken in de Kerkstraat veel tevreden klanten tellen. Maar de grote leegstand blijft natuurlijk zorgen baren. Daarom probeer ik zelf contacten te leggen om speciaalzaken aan te trekken die zich in de Kerkstraat willen vestigen. Ik denk daarbij aan een viswinkel, bloemenzaak, boekenwinkel en andere kleinhandelaars waaraan onze gemeente nood heeft.” (Lees verder onder de foto)

Foto: jvdv
Foto: jvdv

“We bereiden een nieuwe eindejaarsactie voor, waarbij elke deelnemende handelaar voor het eerst zelf een mooie prijs etaleert en cadeaubonnen enkel te valideren zijn bij de deelnemers”, vervolgt Rosschaert. “Nieuwe kleinhandels- en horecazaken in het winkelkerngebied krijgen een gemeentelijke starterspremie van 4.000 euro en overnemers 2.000 euro. Om de leegstand van handelspanden tegen te gaan, hebben we de retributies fors verhoogd. Ik maak me sterk om met de nodige inspanningen, ook persoonlijk, te mogen geloven in een heropbloei van het handelsgebeuren in de Kerkstraat. Maar dan moeten we ook kunnen rekenen op de intenties van onze inwoners inzake winkelen in de eigen gemeente.”