Planet Group Arena Foto: Belga

Zeg niet langer ‘KAA Gent Arena’ of ‘Ghelamco Arena’: eigenaar Sam Baro betaalt 1 miljoen euro per jaar voor deze nieuwe stadionnaam

KAA speelt vanaf nu in de Planet Group Arena. Dat maakt de voetbalclub dinsdag bekend. Sam Baro zet zo nog meer zijn stempel op de club. Na 97 procent van de aandelen van de club, kocht Baro ook de naamrechten voor de KAA Gent Arena. Planet Group betaalt 1 miljoen euro per jaar om op de gevel te prijken van de Gentse voetbaltempel.

Zeg niet langer Ghelamco Arena. De thuishaven van KAA Gent heeft een nieuwe naamsponsor gevonden en de keuze viel uiteindelijk op Planet Group, het HR-bedrijf van Sam Baro. Hij nam het stamnummer 7 vorige zomer al over.

Het is een deal die KAA Gent 1 miljoen euro per jaar oplevert, dubbel zoveel als wat Ghelamco ervoor betaalde en geen onbelangrijk bedrag voor de Buffalo’s. In januari moest de club nog noodgedwongen Gift Orban, Malick Fofana en Hugo Cuypers verkopen om de rekeningen opnieuw ‘groen’ te krijgen.

Paul Gheysens

Toen de Buffalo’s in de zomer van 2013 hun intrek namen in het nagelnieuwe voetbalstadion – het eerste in ons land sinds het Brugse Olympiastadion – kreeg de futuristische voetbaltempel meteen ook een ‘merknaam’. De keuze viel op de bouwfirma van Paul Gheysens: die had het bouwproject na jaren aanslepen uiteindelijk gerealiseerd.

Dat contract liep eind juni 2023 af en beide partijen maakten al gauw duidelijk dat een verlenging van het contract er niet in zat. KAA Gent gaf zichzelf de tijd om – in afwachting van een nieuwe clubeigenaar – de markt op te gaan en alle mogelijke geïnteresseerde ondernemingen in kaart te brengen.

Wanneer vorig jaar Sam Baro op het voorplan trad, liet die echter nog niet meteen ostentatief de ‘Ghelamco letters’ weghalen maar al gauw werd duidelijk dat één van zijn bedrijven wel eens de naamrechten zou kunnen kopen.

Woensdag worden de nieuwe letters op de gevel gezet. Dinsdag zijn de voorbereidingen al begonnen. Foto: fvv

Baloise?

Toen hoofdsponsor Baloise zich manifesteerde als opvolger van VDK Bank klonk het bovendien ook al fijntjes dat zij het dossier aandachtig hadden bestudeerd, maar de voorkeur gaven aan een rol als hoofdsponsor.

Maanden verstreken zonder nieuws en uiteindelijk was het wachten tot de lente van 2024 vooraleer de KAA Gent Arena, zoals het stadion de voorbije maanden werd genoemd, definitief een nieuwe naamsponsor heeft. De Planet Group heeft de naamrechten bemachtigd, en dat voor onbepaalde tijd. Binnen de club valt wel nadrukkelijk te horen dat het Baro menens is en de naam voor meerdere jaren ongewijzigd wil laten.

Sportief merk

Planet Group is dan misschien geen internationale speler, maar mag zeker ook niet als een kleine garnaal beschouwd worden. Met een jaaromzet van ruim 125 miljoen euro en een personeelsbestand van meer dan 2.000 mensen, is het bedrijf, dat in 2004 door Sam Baro werd opgericht, uitgegroeid tot een vaste waarde in de HR-sector.

Bovendien zal Planet Group vanaf volgend jaar ook gehuisvest worden in de Blue Towers, vlakbij het voetbalstadion. Hiermee willen zowel Planet Group als Baro de HR-groep nog meer in de markt zetten als sterk en sportief merk.

“Ik vind het belangrijk om Planet Group te linken aan sport”, zegt Sam Baro. “We zijn niet toevallig genomineerd als sportbedrijf van het jaar. Dat komt omdat we heel veel initiatieven nemen om sport deel te laten uitmaken van onze bedrijfscultuur.”

Geen toeval dat op 16 maart de Planet Group Ekiden plaatsvond in Gent. En liefhebbers van padel kunnen dan weer terecht op het Planet Group-padelterrein aan The Loop in Gent. Nu vallen de puzzelstukjes allemaal netjes in elkaar.