Zelfherstellendbeton

Zelfherstellend beton van UGent voor het eerst in praktijk toegepast

Het zelfherstellende beton dat reeds succesvol in laboratoriums van Universiteit Gent werd getest, is voor het eerst in de praktijk toegepast. Dat gebeurde op een werf voor de voorbereidende werken van de Oosterweelverbinding in Deurne. Een dakplaat van een nieuwe dienstput voor riolen werd in het nieuwe beton uitgevoerd.

De ontwikkeling van het beton aan de UGent kadert in een Europees project van een tiental landen. Speciaal is dat het beton zichzelf kan herstellen. Extra bacteriën stellen het materiaal daartoe in staat. “We hebben bacteriën uit afval van aardappelen gebruikt om het beton zelfhelend te maken", verklaart professor Nele Debelie van de vakgroep bouwkundige constructies aan de Universiteit Gent. "De speciale bacteriën reageren pas als ze in contact komen met lucht en water. Wanneer het beton barst, maken de bacteriën kalksteen aan en vullen ze de scheur op.”

In de praktijk

De bedoeling is dat het beton op langere termijn voor grotere infrastructuren kan worden gebruikt. “Nu is het een kwestie van afwachten om te zien of het beton op een werf reageert zoals in een laboratorium. We verwachten van wel, op basis van het onderzoek”, klinkt het bij beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel.

Als het zelfherstellende beton op grotere schaal kan worden toegepast, zou het gaan om een zeer kostenbesparende oplossing. Er zijn dan geen of minder herstellingswerken nodig en de levensduur van bouwwerken wordt dan ook verlengd. “Wanneer er nu scheuren van 0,3 millimeter worden opgemerkt, worden die handmatig opgevuld. Dit beton kan scheuren tot wel 0,5 millimeter zelf herstellen”, zegt Nele Debelie.