Milcobel Foto: Belga

Zuivelcoöperatie Milcobel wil 130 jobs schrappen

De Belgische zuivelcoöperatie Milcobel wil zijn organisatie hervormen en daarbij 130 van de 1.500 banen in België schrappen. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Er start overleg over de herstructurering met de vakbonden.

De ingreep is nodig na verliescijfers in 2023, luidt het. "Een zeer turbulente globale zuivelmarkt, zowel aan vraag- als aan aanbodzijde, noopt tot meer flexibiliteit." Het bedrijf zegt dat het zijn gestegen kosten voor energie, grondstoffen, diensten en lonen niet meteen kon doorrekenen.

Milcobel wil de organisatie efficiënter maken en is van plan om de melkpoederactiviteiten in het Oost-Vlaamse Kallo gedeeltelijk terug te schroeven vanaf september. Het bedrijf zegt open te staan voor een eventuele herbestemming van poederinstallaties die vrij komen, bijvoorbeeld voor plantaardige alternatieven of voor productie voor derden.

Er verdwijnen vooral jobs in Kallo, "meer dan de helft", maar ook in Milcobel-vestigingen in Brugge, Langemark en Moorslede.

Het bedrijf neemt ook andere maatregelen. Zo zullen er geen managementbonussen worden uitbetaald, worden nieuwe vacatures beperkt en zal het bedrijf het aantal externe consultants terugschroeven.