Cash money small

Fintechbedrijf zoekt bedrijven die overtollige liquiditeiten willen laten renderen

OUDERGEM -  Edebex, de in Oudergem gevestigde online marktplaats die ondernemingen de kans biedt om hun cash flow te verbeteren door hun openstaande klantenfacturen te verkopen aan investeerders, zoekt nieuwe investeerders die bereid zijn hun overtollige liquiditeiten te laten renderen. 

En hoewel vele kmo’s konden en kunnen rekenen op overheidsgeld om overeind te blijven, lijkt deze financiële steun nu ontoereikend. Zo kampt volgens een recente enquête van 23 maart 2021 van de Economic Risk Management Group momenteel 32% van alle bedrijven met liquiditeitsproblemen met als grootste oorzaken omzetverlies (16%) en de betalingsachterstand van klanten (11%).

Rendement en risico 

Bedrijven die nood hebben aan liquiditeiten, kunnen hun openstaande facturen via Edebex verkopen aan investeerders die een gemiddeld rendement van 5 tot 6% op de investering genereren, en kunnen rekenen op een kapitaalgarantie van 90%. De gemiddelde doorlooptijd van de investering bedraagt 50 dagen. 

Groei 

Gezien de groeicijfers van het in Oudergem gevestigde bedrijf deden heel wat bedrijven de afgelopen jaren een beroep op de diensten van Edebex. Van een totaal aantal verkochte facturen ter waarde van 5 miljoen euro in 2013 tot een gecumuleerd bedrag van 660 miljoen euro in 2021. Bovendien steeg het maandelijkse volume aan verhandelde facturen via het platform in België van 1 januari tot 30 april 2021 met 40% in vergelijking met het jaar ervoor. Edebex is klaar voor de volgende stap.

Industrialisering model 

"Ondertussen is de stap om grotere, zogenaamd ‘klassieke’ factoringbedrijven te beconcurreren ook gezet, onder andere door de industrialisering van ons model het afgelopen jaar, waarmee we een nieuw soort klanten en grotere dossiers konden aantrekken. Concreet heeft Edebex in 2020 zijn dienstenpakket gedifferentieerd met een handvol nieuwe services voor grotere kmo’s met een omzet van 5 tot 100 miljoen euro. Om ten volle te kunnen kapitaliseren op onze potentiële groei, zijn we op zoek naar nieuwe bedrijven die hun overtollige liquiditeiten gemakkelijk willen laten renderen”", zegt David Van der Looven, Chief Commercial Officer en medeoprichter van Edebex.

Nieuwe medewerkers 

Ten slotte wil het bedrijf, om in deze opzet te slagen, de komende zes maanden 5 tot 10 nieuwe medewerkers aanwerven.