1 Harold Boël van investeringsvennootschap Sofina.

40 dagen extra vakantie voor harde werk tijdens pandemie

ETTERBEEK - Uit dankbaarheid voor de drukke coronamaanden met veel thuiswerk geeft de Brusselse investeringsvennootschap Sofina, van de familie Boël, haar werknemers een ongezien geschenk: liefst 40 extra vakantiedagen, op te nemen binnen de 2 jaar na het overwinnen van het coronavirus. “Dit is heel uitzonderlijk”, zeggen experts. “Maar tot kopieergedrag zal het niet meteen leiden.”

“We zijn ons zeer bewust van de inspanningen die elkeen leverde gedurende deze moeilijke periode, en bewonderen het engagement en de weerbaarheid die de teams aan de dag legden sinds maart 2020. Daarom werd beslist aan elke medewerker 40 extra vakantiedagen toe te kennen, gespreid over de twee jaar die zullen volgen op het einde van de pandemie, met de bedoeling dat zij terugvinden waar het zo sterk aan ontbrak in de laatste maanden, namelijk kwaliteitsvolle aandacht voor hun naasten, en die elkeen de mogelijkheid geven tijd te besteden aan een project dat echt ter harte gaat.” Met die mededeling in haar jaarverslag kondigde de holding Sofina aan dat alle 68 werknemers 2 maanden extra vakantie krijgen als dank voor hun harde werk van de voorbije maanden.

Uniek gegeven 

“Dit is een redelijk uniek gegeven”, zegt arbeidsmarktdeskundige Jan Denys van Randstad bij de collega's van Het Nieuwsblad. “Financiële bonussen zijn goed ingeburgerd, maar extra vakantiedagen zie je niet veel. Maar gezien de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt is dit natuurlijk niet verwonderlijk. Als het Sofina niet geweest was, dan had iemand anders het wel gedaan. Op de moderne arbeidsmarkt is niet alleen loon nog belangrijk, ook tijd wordt steeds waardevoller.”

Klein bedrijf met goed betaald personeel 

Sofina is een klein bedrijf waar het personeel al goed de boterham verdient. “Dan is het ook niet verwonderlijk dat naar iets anders dan geld gekeken wordt als je hen vraagt waar je hen plezier mee kan doen na een uitdagend jaar. Bovendien tonen de werknemers meer en meer interesse in extra vakantiedagen. Het is ondertussen goed ingeburgerd dat ze ervoor kunnen kiezen een deel van hun eindejaarspremie in te ruilen voor bijkomende vakantiedagen. Dat is wel populair, je merkt dat de interesse groot is. Het gaat toch over het evenwicht tussen werk en privé, iets waar mensen veel waarde aan hechten", luidt het.

Geen kopieergedrag 

Kopieergedrag van andere ondernemingen wordt niet verwacht. "Het kan dat werknemers er nu om gaan vragen, maar bedrijven gaan daar niet happig om zijn. Dat zijn twee extra maanden vakantie, he. Tot veel kopieergedrag van die grootorde zal dit niet leiden", besluit Jan Denys.