Nieuws Vlaams-Brabant Aanmaningen helpen niet, eigenaar wil zich niet aanpassen aan regels: woonzorgcentrum Huize Sion moet dicht

Aanmaningen helpen niet, eigenaar wil zich niet aanpassen aan regels: woonzorgcentrum Huize Sion moet dicht

Aanmaningen helpen niet, eigenaar wil zich niet aanpassen aan regels: woonzorgcentrum Huize Sion moet dicht

LEUVEN – Het woonzorgcentrum Huize Sion in de Halfmaartstraat in Leuven moetuiterlijk tegen 30 september de deuren sluiten. Zorg en Gezondheid heeft de erkenning ingetrokken : ondanks herhaaldelijke aanmaningen voldoet het woonzorgcentrum niet aan de erkenningsvoorwaarden en kwaliteitseisen.

Al 35 jaar lang biedt Huize Sion in de Halfmaartstraat een thuis aan maximaal twaalf bewoners, maar nu komt daar een einde aan. Eind februari kwam het kleinschalige woonzorgcentrum onder verhoogd toezicht te staan. Eigenaar Bernard Lebbe (62) kreeg een lange waslijst aan dingen die aangepakt moesten worden om aan de kwaliteitseisen te voldoen en open te mogen blijven.

“Dit kleinere woonzorgcentrum had enkel een erkenning voor de opvang van ouderen die weinig zorg nodig hebben. Bij inspecties stelden we echter vast dat er altijd ook meer zorgbehoevende ouderen verblijven, waarvoor het woonzorgcentrum niet de middelen inzet om hen de gepaste zorg te bieden”, zegt Joris Moonens, woordvoerder van Zorg en Gezondheid.

Tekorten

“Daarnaast waren er aanhoudende tekorten, zoals een gebrekkig noodoproepsysteem, verpleegkundige handelingen die gebeuren door niet- verpleegkundigen, een onveilig medicatiebeheer…”, klinkt het. “We hebben de uitbaters herhaaldelijk gevraagd deze tekorten aan te pakken, maar ervaarden weinig actiebereidheid. We hebben er dus geen vertrouwen in dat deze voorziening naar een structureel goede werking kan evolueren en trekken daarom de erkenning in.”

Toen ze op de lijst van verhoogd toezicht kwamen, gaf de uitbater al aan dat hij de gevraagde aanpassingen niet haalbaar vond. “De overheid is voorstander van meer kleine woonzorgcentra, maar ze maken het onmogelijk met al hun regels. Hoe moeten we hier nu voltijds een verpleegster hebben? Er is niet genoeg werk voor een voltijdse verpleegster met zo weinig bewoners”, zei hij.

Checklist

Volgens hem keken de inspecteurs enkel naar een checklist, in plaats van te kijken of de bewoners echt gelukkig zijn. Daarnaast zouden enkele infrastructurele ingrepen zo goed als onmogelijk zijn in het historische pand. “Ik zelf ben 62 jaar en we hebben geen opvolging. We gaan er onze energie niet meer in steken”, zei hij toen. Hij gaf meteen aan geen nieuwe bewoners meer te zullen aannemen.

Zorg en Gezondheid begreep dat er geen aanpassingen zouden worden gedaan en trok de vergunning nu dus officieel in. Zonder erkenning moet het woonzorgcentrum de deuren sluiten. In het sluitingsbevel is bepaald dat de sluiting ten laatste op 30 september 2022 uitgevoerd moet zijn.

Drie bewoners

Momenteel verbleven er nog maar drie bewoners in Huize Sion. Zorg en Gezondheid zal die bewoners samen met stad Leuven en Zorg Leuven helpen te zoeken naar alternatieve opvangmogelijkheden. Bij Huize Sion was woensdag niemand bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.