Nieuws Vlaams Brabant Aantal faillissementen daalt voor derde jaar op rij

Aantal faillissementen daalt voor derde jaar op rij

Aantal faillissementen daalt voor derde jaar op rij

Justitia1In Vlaams-Brabant gingen vorig jaar 608 bedrijven failliet. Dat is 24 minder dan in 2014, toen 632 bedrijven failliet gingen. Het is al de derde keer op rij dat het aantal faillissementen in de provincie daalt. Dat blijkt uit de nieuwe Graydon barometer.

Opvallend is dat de volledige daling toe te schrijven is aan het arrondissement Leuven. Daar daalde het aantal faillissementen van 322 in 2014 naar 290 in 2015, een daling van 9,94 procent. In het arrondissement Halle-Vlivoorde steeg het aantal faillissementen van 310 in 2014 naar 318 in 2015, een stijging van 2,58%. In Vlaanderen deden enkel de arrondissementen Tongeren, Turnhout en Gent slechter.

In heel België gingen vorig jaar 10.605 bedrijven failliet. Dat zijn er 684 minder dan in 2014, een daling met 6,05%. “Hoewel het aantal faillissementen nog steeds hoog ligt, kunnen we het afgelopen jaar een lichte daling noteren. Voor de maand december zagen we zelfs een afname met bijna een kwart”, zegt Eric Van den Broele, Senior Manager Research & Development bij Graydon. “De voorzichtige economische groei die de Nationale Bank van België becijferde (1,3%), is voor deze positieve evolutie ongetwijfeld de belangrijkste verklaring. Meer omzet en meer winst, betekenen minder faillissementen. Ook de positieve berichten over een verbetering van het ondernemersklimaat geven de Belgische ondernemers hoop voor de toekomst.”

“De daling van de faillissementen zet zich door in alle sectoren. Nadat in 2014 de bouwsector voor het eerst meer faillissementen telde dan die van de horeca, zien we in 2015 opnieuw een omgekeerde beweging. In de groothandel daalde het aantal faillissementen met 16,7%, in de kleinhandel met 5,82%. De daling wordt ook in alle regio’s van ons land waargenomen. In het Vlaams Gewest nam het aantal failliete bedrijven in 2015 af met 5,85%, in Brussel met 2,03% en in Wallonië zelfs met 9,27%.”

Wat het jobverlies betreft, is een sterke verbetering te zien tegenover 2014. In Vlaanderen verdwenen 9.959 jobs (-14,64%) als rechtstreeks gevolg van een faillissement van de werkgever. In Wallonië waren dat 8.371 jobs (-5,88%) en in Brussel 4.720 (-14,37%).

Voor dit jaar verwacht Eric Van den Broele een verdere daling van het aantal faillissementen, met als belangrijke verklaringen de verdere economische groei, de indexsprong en de lastenverlaging in het kader van de taxshift.

Reageer op dit bericht

Sector

Gerelateerde berichten

Sector

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.