faling, pijl daalt

Aantal faillissementen breekt absoluut record in eerste helft van 2023

Het aantal Vlaamse bedrijven dat failliet gaat, blijft op recordkoers. In de eerst zes maanden werden 3.365 faillissementen uitgesproken. In Vlaams-Brabant is een absoluut record verbroken van 571 faillisementen. Opvallend: bijna de helft van de faillissementen zijn ondernemingen jonger dan 5 jaar.

Dat blijkt uit gegevens van handelsinformatiekantoor GraydonCreditsafe. In juni werden 670 bedrijven in Vlaanderen failliet verklaard. Dat was het hoogste aantal ooit in een maand juni. Ook eerder in het jaar waren al records gesneuveld. Dat brengt de stand na zes maanden op 3.365 faillissementen, ruim 250 meer dan in dezelfde periode in het recordjaar 2013. Op provinciaal niveau waren er semesterrecords in Vlaams-Brabant (571 faillissementen uitgesproken) en West-Vlaanderen (546), terwijl er in Antwerpen een daling was (1.130).

Absoluut record Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant is er sprake van een absoluut record met 571 uitspraken, ten opzichte van het eerste semester in 2022 een stijging van +56,01%. Vooral binnen het arrondissement Halle-Vilvoorde, dat onder bevoegdheid valt van de Nederlandstalige Ondernemingsrechtbank, heeft hier met 402 uitspraken een groot aandeel in, dat komt overeen met een stijging van 82,73%. Vooral de bouwsector is met 157 faillissementen zwaar getroffen. Op de tweede plaats staat de horeca, met 86 faillissementen.

Het handelsinformatiekantoor merkt op dat er nog nooit zo veel jonge ondernemingen onderuitgingen. In de eerste zes maanden van het jaar was in Vlaanderen bijna 47 procent van de failliete ondernemingen minder dan 5 jaar oud.

In verschillende sectoren zit het aantal faillissementen op recordkoers. Dat geldt niet alleen voor de zwaarst getroffen sector, de bouwnijverheid (1.135 faillissementen in de eerste jaarhelft), maar ook voor de transportsector (343) en de garages (193 faillissementen).

Door alle faillissementen kwamen in de eerste jaarhelft meer dan 11.000 banen op de tocht te staan in België. Het grootste dossier was dat van Makro in januari, met volgens de tabellen van GraydonCreditsafe 1.826 jobs.