Oudere eigenaars van Vlaamse familiebedrijven doen hun ondernemingen snel(ler) van de hand. Wie tijdig werk maakt van zijn opvolging hoeft geen schenkingsrechten meer te betalen. Geen echt nieuwe maatregel maar wel een die een trendbreuk veroorzaakt: het aantal gratis weggeschonken bedrijven steeg van 300 naar 1.600, goed voor een record.
De nieuwste cijfers gaan over 2014. In dat jaar werden 1.600 Vlaamse familiebedrijven overgelaten zonder schenkingsrechten te betalen. Meer eigenaars maken dus bij voorbaat werk van hun opvolging om aan die verplichting te ontsnappen. Die maatregel werd drie jaar geleden genomen door de Vlaamse regering.
Familiebedrijven vormen een belangrijk weefsel van de Vlaamse economie. Samen creëren ze honderdduizenden jobs. Veel van die bedrijven staan voor een keerpunt. Veertig procent is in handen van een 55-plusser. Het is logisch dat de vergrijzing ook daar toeslaat.
Het is een oud zeer dat oudere eigenaars van familiebedrijven nauwelijks of soms zelfs niet met hun opvolging bezig zijn. Het is een moeilijke en geen aangename taak, die niet zelden consequenties heeft voor familiale banden. Dus focussen de eigenaars zich liever op de orde van de dag.
Deze tendens bedreigt het voortbestaan van veel Vlaamse familiale bedrijven, bijvoorbeeld wanneer de zaakvoerder plots sterft. Niet zelden houdt een familiebedrijf dan op te bestaan. Dus pusht de overheid een beetje om het voortbestaan te verzekeren. In het actieplan van de Vlaamse regering worden oudere ondernemers er via een fiscaal voordeel toe aangezet op tijd werk te maken van hun opvolging.
Vorig jaar hebben 1.600 bedrijfsleiders dat gedaan, tegenover 300 in 2011. Als toch gewacht wordt tot na het overlijden van de eigenaar is het duurder om het familiebedrijf over te nemen.
Week van de bedrijfsoverdracht 2015: 26 tot 30 oktober.