humbeek Foto: jhw

Aanvaring brug is ook “een ramp” voor lokale handelaars: “Niet alle klanten zullen zo ver rond willen rijden”

De economische impact van de kapotte brug aan Humbeek-Sas voor de lokale handelaars zal opnieuw groot zijn. Vele handelszaken zullen net zoals in 2019, toen de brug ook al was aangevaren, heel wat klanten verliezen. Deze keer is de brug zo zwaar beschadigd dat gevreesd wordt dat de herstellingswerken langer dan een jaar kunnen duren.

“Het zal inderdaad voor lange tijd zijn”, zucht zaakvoerster Leen Swillens van bakkerij- en decoratiewinkel In-Side Out. “We zitten plots weer in een doodlopende straat. Dat is voor ons een ramp. We zijn tien jaar geopend en het is de derde keer dat de brug voor lange tijd dicht zal blijven.”

“Naast de verkoop van decoratie- en geschenkartikelen, zijn we ook een bakkerij en verkopen we daarnaast patisserie. We maken tevens belegde broodjes. We moeten het daarvoor vooral hebben van mensen die hier voorbijrijden en een broodje meenemen tijdens of op weg van of naar het werk. Die gaan we nu allemaal missen.”

Veerpont

Leen hoopt dat er opnieuw een veerpont komt. “Dat zou voor de mensen aan de overkant een oplossing zijn. Maar voor ons haalt het niet zo veel uit, omdat we zelfs met een veerdienst nog altijd het doorgaand verkeer van de auto zullen missen. Dat is voor ons een groot deel van ons cliënteel. Het wordt opnieuw niet zo’n gemakkelijke periode met veel omzetverlies.”

Een gelijkaardige reactie krijgen we bij juwelier André Van Laer. “Dit is een ramp voor de handelaars. We weten van vier jaar geleden welke impact een defecte brug heeft op de lokale handelaars. Het grootste deel van ons cliënteel komt van de andere kant van het kanaal.”

Broekriem aantrekken

“Dat wordt opnieuw de broekriem aantrekken, want een deel van onze klanten zal niet bereid zijn om zo ver rond te rijden of het bootje te nemen, als er een overzet zal zijn. Ik vrees dat ook de Co Markt, de pizzeria, frituur, café-bistro-feestzaal El Dorado en nog andere handelszaken dit hard zullen voelen. Ik denk dat we voor Nieuwjaar zeker niet over de brug zullen geraken. Het kan zelfs nog langer duren.”