abinbev

AB InBev blijft ook na de overname AB InBev

abinbev

De overname van SABMiller door AB InBev werd woensdag officieel bekrachtigd. Het was ceo Carlos Brito himself die een einde maakte aan de speculaties over een nieuwe naam voor de grootste brouwer ter wereld. AB InBev blijft gewoon AB InBev. In Leuven zijn ze daar allerminst rouwig om.

De aandeelhouders van AB InBev keurden de overname massaal goed tijdens een buitengewone algemene vergadering. In oktober 2015 lanceerde de Leuvense brouwer een eerste formeel bod op SABMiller, producent van onder meer Foster's, Miller en Dorada. Na enkele afwijzingen ging het Brits-Zuid-Afrikaanse doelwit overstag. In het kader van de overname werden enkele merken van de hand gedaan (Peroni, Grolsch en Meantime) of in de etalage gezet (Pilsner Urquell).

Woensdag volgde dan de goedkeuring door de respectieve aandeelhouders, telkens met overgrote meerderheid. De nieuwe brouwer, die op 10 oktober officieel van start gaat, blijft de naam AB InBev dragen. De fusiegroep is goed voor een omzet van 55 miljard dollar en ongeveer dertig procent van de biermarkt. De groep telt drie wereldmerken: Stella Artois, Budweiser en Corona.

Door de overname van SABMiller krijgt AB InBev voor het eerst voet aan de grond in Afrika. Topman Carlos Brito beschouwt dat als een belangrijke groeimarkt, die ook nog eens groter is dan Europa. De bierverkoop staat er onder druk, net als in andere markten zoals de Verenigde Staten.

Nog in de Verenigde Staten werd AB InBev woensdag veroordeeld tot een boete van 6 miljoen dollar voor het betalen van steekpenningen in India. Het kon het feest in Leuven niet verstoren.