Nieuws Vlaams Brabant Abdijbier van Averbode pakt brons in Praag

Abdijbier van Averbode pakt brons in Praag

Abdijbier van Averbode pakt brons in Praag

Het abdijbier van Averbode won een bronzen medaille in de World Beer Idol-competitie in de Tsjechische hoofdstad Praag. Het bier van de paters pakte de prijs in de categorie Belgian blonde/pale ale. Voor brouwerij Huyghe zijn het de eerste prijzen van het jaar. De befaamde brouwer uit Melle haalde in 2016 tien bierawards binnen.

De komst van het blonde bier met een alcoholpercentage van 7,5 procent werd in de zomer van 2013 aangekondigd door de abdij in de deelgemeente van Scherpenheuvel-Zichem. In Averbode werd van de veertiende tot het begin van de twintigste eeuw bier gebrouwen. Het bier is dan ook een eerbetoon aan de geschiedenis van de abdij.

In april 2014 kwam het abdijbier op de markt. Bij kenners werden de hooggespannen verwachtingen niet ingelost. Averbode smaakt naar pils en blijft ver uit de buurt van het betere abdijbier. Nochtans wordt bij het maken van het bier de techniek van dry hopping toegepast, met toevoeging van hop tijdens of na het gistingsproces. Daardoor komt het hoparoma beter tot zijn recht.

De Norbertijnen van Averbode gingen voor het brouwen in zee met brouwerij Huyghe, producent van het bekende Delirium Tremens. De paters werkten inmiddels aan een eigen microbrouwerij in hun abdij. Het bier dat daar gebrouwen wordt, is alleen in de abdij te proeven en bevat een lager alcoholpercentage.

“We willen dit jaar vooral blijven groeien en rekenen daarvoor sterk op onze strategische merken. Averbode is er daar een van”, zegt Alain De Laet, gedelegeerd bestuurder van Huyghe. “We hebben het voorbije jaar onze salesteams in het buitenland versterkt, wat moet resulteren in een sterkere exportgroei.”

De Tsjechen hebben pas sinds 2016 met de World Beer Idol-awards een internationale bierwedstrijd. Tijdens deze tweede editie kreeg de 35-koppige internationale jury bieren voorgeschoteld in de meer dan zestig categorieën.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.