IMG_1631

Abdijbrouwerij heropent na ongeveer 200 jaar de deuren

LEUVEN – Na ongeveer 200 jaar wordt in de norbertijnenabdij van Park in Heverlee (Leuven) opnieuw bier gebrouwen. Libertus is het eerste brouwsel, een amberkleurig biertje van 6,5%. De brouwerij heeft een jaarlijkse maximum capaciteit van 2000 hectoliter. 

Na het floreren van de brouwerij in de middeleeuwen werden de kanunniken onder de Franse overheersing, in 1797, verplicht de abdij te verlaten. Alle gronden en goederen werden geconfisqueerd door de overheid en geveild. In 1828 werden de brouwketels als oud ijzer verkocht. Dat was meteen ook het einde van het bierbrouwen op de abdij.

Aanknopen met traditie 

Recent beslisten de norbertijnen van Park om terug aan te knopen met hun aloude traditie van bierbrouwen. Er werd een nieuwe abdijbrouwerij gebouwd op de originele locatie (foto onder). BW Process uit Lier, een specialist in de productie van brouwerijmateriaal, stelde zijn ervaring en kennis ten dienste van het project en bracht vernieuwende ideeën aan. Het eerste bier dat in de ketels werd gebrouwen, werd genoemd naar abt Libertus De Paepe (abdijbestuurder van 1648 tot 1682) en heet Libertus. “Voor toekomstige bieren zullen ook namen volgen van personen die net als Libertus veel voor de abdij betekend hebben”, zegt Filip Noël, pater-econoom van de abdij.

Heverlee-bier 

Een tiental jaar geleden vroeg brouwer en geboren en getogen Leuvenaar Joris Brams, die opgroeide in de schaduw van de Abdij van Park, zich af waarom de norbertijnen geen bier produceerden. Hij wist dat vroeger in de abdij, naast de molen die het graan maalde, bier werd gebrouwen. Uiteindelijk bracht hij in 2012 in overleg met de kanunniken “Heverlee”-bier op de markt. Dat groeide intussen uit tot een succesverhaal in het buitenland. De verkoop ervan zorgt voor een relevant inkomen voor de Abdij van Park. Het Heverlee-bier, waarvan nu al meer dan 16 miljoen pintjes per jaar worden verkocht, wordt gebrouwen bij de familiale brouwerij Martens.

Joris Brams

Joris Brams heeft 28 jaar ervaring in de brouwerswereld in binnen-en buitenland. Hij startte bij Alken-Maes waar hij operationeel directeur was gedurende 10 jaar. Nadien werkte hij voor de Britse aandeelhouder als technisch directeur en had hij de leiding over bijna 100 brouwerijen in Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland, China, India, en zelfs in Vietnam. Toen de groep in 2008 haar brouwerijactiviteiten verkocht aan Heineken en Carlsberg, ging Joris werken voor een Iers-Schotse brouwerij, waar hij in 2012 het Heverlee-bier creëerde. Dat bier is ondertussen uitgegroeid tot een succes van meer dan 40.000 hectoliter en genereert mooie inkomsten voor de Abdij van Park. Het in ere herstellen en opnieuw opstarten van de Abdijbrouwerij was dan ook de volgende logische stap. Joris wordt hierbij bijgestaan door zijn echtgenote Katia.

Verkoop 

Libertus is verkrijgbaar in flessen van 33 cl en 1 l en vaten van 20 l. Het bier zal online verkocht worden via www.braxatoriumparcensis.be en een aantal lokale kanalen. Dit weekend kun je het bier en de brouwzaal ontdekken tijdens de Open Monumentendag.