Foto scl

Acht Leuvense bakkerijen en restaurant sluiten de deuren, maar “leegstand daalt voor tweede jaar op rij”

LEUVEN - Maar liefst acht vestigingen van bakkerij Alexandre zijn deze week zonder enig bericht gesloten. Failliet, zo blijkt, en ze zijn niet alleen. Eerder deze week sloot ook restaurant Rotis onverwacht de deuren. En toch is het niet allemaal kommer en kwel in de Leuvense handel en horeca, want voor het tweede jaar op rij daalt de leegstand.

"De crisis is absoluut voelbaar, het is niet makkelijk voor de Leuvense handel en horeca”, zegt schepen van Handel Johan Geleyns (CD&V). Toonbeeld daarvan was donderdag de gesloten deur bij alle acht vestigingen van bakkerij Alexandre. Failliet, bevestigt Geleyns. Slecht nieuws voor de liefhebbers van vers brood, maar de schepen heeft er wel goede hoop op dat de panden snel weer ingevuld zullen zijn.

“Ondanks de crisis zien we de leegstand in Leuven de jongste twee jaar dalen”, zegt Geleyns. “Onder andere in de Diestsestraat vlakbij het station – waar Alexandre ook een vestiging had – zien we steeds meer nieuwe zaken openen.”

De cijfers bewijzen dat. In de Diestsestraat daalde de leegstand in het afgelopen jaar van 14,9 procent naar 10,1 procent. Ook de algemene leegstandcijfers dalen en dat al voor het tweede jaar. Stond er in 2021 nog 11,8 procent van alle Leuvense panden voor handel en horeca leeg, dan zakte dat cijfer naar 11,1 procent in 2022 en nu verder naar 9,8 procent in januari 2023. Dat tonen de cijfers die vastgoedadviseur Locatus jaarlijks vrijgeeft.

Kentering

“We zagen vorig jaar een kentering, en die zet zich voort”, zegt Geleyns. “Onze aanpak lijkt te werken. We hanteren daarbij het principe van wortel en stok. Leegstaande panden en hun eigenaars volgen we kort op: na één jaar komen ze in een register terecht, het jaar daarop betalen ze een aanzienlijke leegstandstaks, om gespeculeer met panden te voorkomen.”

“Tegelijk zoeken onze diensten en de centrummanager actief mee naar invulling voor leegstaande panden. We leggen linken tussen panden en handelaars en moedigen eigenaars via de Popstart-formule aan om leegstaande winkelruimtes aan een lager tarief te verhuren aan startende ondernemers. Wie alle mogelijkheden links laat liggen en een pand bewust leeg laat staan, wordt bestraft. Op die manier pushen we eigenaars om kansen te geven en ondernemers om die te grijpen”, aldus Geleyns.

Zorgenkindje

Het voorbije jaar zijn er effectief heel wat panden ingevuld. Een deel daarvan ging om verhuisoperaties, denk bijvoorbeeld aan schoenen Torfs dat naar het oude gebouw van Mafrans trok, of The Game Hub dat naar de Bondgenotenlaan verhuisde.

“We zien ook heel wat nieuwe winkels. Zo openden recent onder andere SneakMe sneakers in de Bondgenotenlaan, Izy Coffee in de Brusselsestraat, Jacob’s concept store en Habibi in de Diestsestraat en L’atou in de Koning Leopold 1 straat.”

Zorgenkindje blijft de Bondgenotenlaan. Daar daalden de leegstandscijfers weliswaar van één op vier naar één op vijf, voor het stadsbestuur is het toch nog steeds te veel. De stad werkt momenteel aan een vestigingspremie om ondernemers aan te moedigen een zaak te starten. Die is in het bijzonder voor de Bondgenotenlaan in het leven geroepen.