KAMPENHOUT/HAACHT/BOORTMEERBEEK/LEUVEN – De gemeente Haacht hangt niet in de touwen in de zaak van het geplande shoppingcenter op de site van de voormalige Kampenhoutse witloofveiling. Ondanks dat de Hoge Raad voor Vergunningenbetwistingen de beroepsprocedure van de gemeente onontvankelijk verklaarde door een administratieve blunder, blijft Haacht in de procedure via buurgemeente Boortmeerbeek.
Op het eerste gezicht leek de beslissing van de Hoge Raad een fameuze streep door de rekening van Haacht. Bleek dat de door de gemeente aangeduide advocaat het rolrecht niet had betaald, waardoor de Hoge Raad niet anders kon dan de Haachtse procedure onontvankelijk te verklaren. Vanuit politieke hoek luidde het dat het bestuur zwaar geblunderd had in het dossier. “Ach ja, dat is het spel van meerderheid tegen oppositie in een gemeente. Men maakt van een mug een olifant”, zegt de Haachtse burgemeester Steven Swiggers.
Tussenkomst
Haacht vond intussen een oplossing via buurgemeente Boortmeerbeek die ook een bezwaar indiende. “Nog voor we de beslissing van de ontontvankelijkheid onder ogen kregen, liet de Hoge Raad al weten dat ons verzoek om tussen te komen in de procedure van de gemeente Boortmeerbeek werd goedgekeurd. Op die manier zal er met onze bezwaren zeker ook rekening worden gehouden tijdens de behandeling ten gronde”, luidt het.
Verontschuldigingen
De advocaat verontschuldigde zich intussen bij de gemeente en betaalde de kosten van de tussenkomst. Ook Leuven, Unizo, enkele politieke partijen, de Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt tekenden beroep aan tegen de beslissing van toenmalig minister Joke Schauvliege (CD&V) het winkelcomplex MG Kampenhout goed te keuren. Projectontwikkelaar MG Real Estate uit Gent wil op de plaats zeventien baanwinkels optrekken, goed voor 21.000 m2 winkeloppervlakte. Haacht ging in beroep omwille van de gevreesde mobiliteitsproblemen. Andere betrokkenen trokken de zaak breder open en vechten ook de komst van het winkelcentrum zelf aan.