Nieuws Vlaams Brabant Afgeslankte doorstart voor failliete retailer

Afgeslankte doorstart voor failliete retailer

Illustration picture shows the Lommel branch of the Wibra clothing store, Monday 20 July 2020. BELGA PHOTO JENS THEYS

Afgeslankte doorstart voor failliete retailer

LEUVEN/TIENEN/TIELT-WINGE/HALLE – Retailer Wibra België maakt een doorstart. Dat zijn de directie van het bedrijf en de curatoren vrijdag overeengekomen. Van de 81 winkels blijven er 36 over. In totaal 183 werknemers blijven aan boord. 

Het zwaar verlieslatende Wibra België startte in juli jongstleden een procedure van gerechtelijke reorganisatie op. De Nederlandse eigenaars van de discountketen wilden meteen een doorstart maken, maar de ondernemingsrechtbank in Dendermonde wees het plan donderdag af, omdat Wibra niet bereid was om het vakantiegeld en de eindejaarspremies van het overgenomen personeel volledig uit te betalen. Dat is in strijd met de wetgeving.

Witte rook 

Wibra België legde daarna donderdag nog zelf de boeken neer en de drie gerechtelijk commissarissen die het dossier van Wibra behandelden, werden aangeduid als curatoren. Zij zaten vrijdagnamiddag al meteen samen met de Nederlandse directie. Al na anderhalf uur was er witte rook. Zowel de woordvoerder van Wibra als curator Jozef Dauwe bevestigt dat het overnameplan waarover vrijdag een akkoord bereikt is, nagenoeg volledig hetzelfde is als het doorstartplan dat de directie tijdens de procedure van gerechtelijke reorganisatie naar voren had geschoven.

FSO betaalt de rekening 

Het grote verschil is nu dat de factuur voor het vakantiegeld en de eindejaarspremies van alle werknemers – ook zij die weer aan de slag gaan na de doorstart – bij het Fonds van Sluiting van Ondernemingen terechtkomt, dat wel een plafond hanteert voor zijn tussenkomst.

Welke winkels? 

Voor de doorstart worden overigens winkels in alle gewesten behouden, verzekert de woordvoerder van Wibra. Welke winkels mogen openblijven is nog niet bekend. In Vlaams-Brabant zijn er vestigingen in Leuven, Tielt-Winge, Halle en Tienen. Van de 439 werknemers blijven er 183 aan boord. Ze behouden hun loonsvoorwaarden. De ondernemingsrechtbank in Dendermonde moet het overnameplan nog formeel goedkeuren. Volgens Dauwe gaf de rechter-commissaris alvast een gunstig advies.

Opnieuw rendabel

Bas Duijsens, gedelegeerd bestuurder van Wibra België, is blij met het akkoord. “We zijn opgelucht dat we nu verder kunnen, met een gezonde basis en een aanzienlijk aantal winkels waarvan we weten dat we ze opnieuw rendabel kunnen maken”, zegt hij. “We zullen verder inzetten op de reeds ingezette koers waarbij assortimenten, presentatie en communicatie beter zijn afgestemd op de behoeften van de klant. Bovendien zal de recent aangestelde Belgische directie ervoor zorgen dat we sneller kunnen reageren op de veranderende markt en beter kunnen inspelen op mogelijke opportuniteiten.”

Bron: Belga.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Boortmeerbeek
Boortmeerbeek

Starter van de week: BO HAIR

BOORTMEERBEEK - Aan de Leuvensesteenweg in Boortmeerbeek heeft kapsalon BO HAIR de deuren geopend. Zaakvoerster Brenda Olcas is onze starter… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.