Hans Diels – Presentatie Logistiek Themabeeld

AI-expert van Customaite neemt deel aan rondetafelgesprek op grootste logistieke vakbeurs ter wereld: “Logistieke sector staat voor een revolutie”

Brussel vormt dit jaar het decor voor het FIATA Wereldcongres, de grootste wereldwijde vakbeurs voor de logistieke sector. Tijdens die beurs zal Bram Vanschoenwinkel, AI-expert en verantwoordelijke voor productontwikkeling bij Customaite, zijn licht laten schijnen op de mogelijkheden die AI te bieden heeft in de sector.

“Het lijdt geen twijfel dat de logistieke sector voor een revolutie staat die de voorbije jaren in een aantal andere sectoren al gestart is,” opent Bram Vanschoenwinkel. “Aangedreven door de mogelijkheden van digitalisering, is er een grote efficiëntieslag te halen in de van oudsher zeer complexe logistieke keten, waar vaak nog veel manuele – lees: menselijke –interventies noodzakelijk zijn."

"Met Customaite focussen wij meer specifiek op het proces van de douaneafhandeling. We ontwikkelden vanop onze campus in Leuven een digitale AI-gebaseerde assistent die de declarant helpt bij het identificeren van noodzakelijke informatie voor het voorbereiden van een correcte aangifte", legt hij uit. "In een wereld waar de uitgewisselde volumes alsmaar groter worden en de regulering stringenter, maakt dat het verschil tussen een goederenstroom die blijft stromen of een container die op de kade blijft staan, met economische schade tot gevolg.”

De impact van die technologie kan enorm zijn, erkent Vanschoenwinkel: “De Brexit was voor ons zeker het ‘tipping point’: de complexiteit van handel voeren tussen landen die eigenlijk elkaars buren zijn, ging sindsdien alleen maar de hoogte in. We zien nu ook de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, die tot strengere controles heeft geleid aan de grenzen, en een trend richting meer regulering in de uitwisseling van goederen. Kortom, logistiek is van een ver-van-ons-bed-show verworden tot de reden waarom een bed soms niet geleverd wordt. Daar hebben we met onze oplossing directe impact op voor vele bedrijven.”

Als expert zal Vanschoenwinkel op 5 oktober, tijdens de beurs, deelnemen aan een rondetafelgesprek over de digitalisering van de logistiek.