Schermopname (40) Foto: Belga

Al meer dan duizend bouwbedrijven failliet dit jaar, ook logistieke sector wordt hard getroffen

In de bouwsector zijn van januari tot en met mei al meer dan 1.000 bedrijven failliet verklaard. Ook het aantal faillissementen in de logistieke sector (vervoer en opslag) staat op recordniveau. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.

Tijdens de eerste vijf maanden gingen er 1.094 bouwbedrijven over de kop in België. De sector zit daarmee ruim op recordkoers: het aantal faillissementen ligt een vijfde hoger dan bij het vorige record: 906 falingen van januari tot en met mei 2023.

“De vorig jaar sterk gestegen hypothecaire rente, de hoge weliswaar stabiliserende bouwmateriaalprijzen, de uitzonderlijke hoge loonindexatie in 2023 en de zwaar beperkte maatregelen voor sloop en heropbouw zijn belangrijke redenen voor de hoge cijfers”, reageerde kmo-bouwfederatie Bouwunie onlangs nog op de vele faillissementen in de bouwsector. Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens pleitte voor onder meer voor een btw-tarief van 6 bij sloop en heropbouw, en voor een belastingvoordeel voor bouwers en verbouwers.

De bouw is ook de zwaarst getroffen sector van het land. Ook in de handel werd de kaap van 1.000 faillissementen tot en met mei net gerond. Dan volgt de horecasector met zowat 850 faillissementen. Wat verderop is er de logistieke sector (vervoer en opslag), die met 302 falingen op vijf maanden tijd 10% hoger staat dan bij het vorige record (in 2023).

In heel België gingen volgens de cijfers van Statbel van januari tot en met mei 4.727 ondernemingen failliet. Daarbij kwamen 14.937 op de tocht te staan. April steekt er bovenuit, met ruim 5.100 verloren arbeidsplaatsen. Dat heeft veel te maken met het faillissement van voertuigproducent Van Hool uit Koningshooikt, waarbij meer dan 2.000 mensen hun job verloren.