Nieuws Vlaams Brabant Alcopa vraagt vergunning voor winkelcentrum in Vilvoorde

Alcopa vraagt vergunning voor winkelcentrum in Vilvoorde

Alcopa vraagt vergunning voor winkelcentrum in Vilvoorde

renaultvilvoordeHet bedrijf Alcopa heeftbij het stadsbestuur van Vilvoorde  een socio-economische vergunning aangevraagd voor de bouw van een winkelcentrum in de voormalige Renault-fabriek op haar grondgebied. De winkeloppervlakte bedraagt 19.100 vierkante meter, naast 7.735 vierkante meter aan vrijetijdsvoorzieningen. Een dag na de kritische reactie avant la lettre van Voka Vlaams-Brabant reageert het stadsbestuur voorzichtig positief. Een tweede Uplace-dossier is in de maak.

Alcopa mikt op “een handelsaanbod dat aanvullend is op dat van het stadscentrum”. Het initiatief is hoofdzakelijk gericht op zogenaamd doelgericht winkelen. Een aantal bestaande maar minder goed gelegen handelszaken in de periferie zou mogelijk naar deze locatie kunnen verhuizen.

Daarnaast is er ruimte gepland voor vrijetijdsvoorzieningen zoals horecazaken en een fitnessruimte. De initiatiefnemers denken ook aan indoorsportactiviteiten zoals bowling, een klimzaal en zaalvoetbal.

Het stadsbestuur is het project niet ongenegen. Het sluit aan bij 4 Fonteinen, een deel van het stadsvernieuwingsproject Vilvoorde Watersite. Voorts biedt het een antwoord op de grote behoefte aan retail die voortvoeit uit de nieuwe woonontwikkeling.

De impact op het wegennet zou volgens de projectontwikkelaars beperkt zijn omdat de doelgroep zich in Vilvoorde en buurgemeenten situeert. Via de geplande treinhalte Kerklaan, de ontsluiting via bus en voor voetgangers en fietsers is het complex ook zonder auto gemakkelijk bereikbaar. De geplande vrijetijdsvoorzieningen kunnen een troef betekenen, want in het sterk groeiend Vilvoorde is daar een tekort aan.

De stad Vilvoorde neemt allicht tegen het einde van april een definitieve beslissing over de vergunningsaanvraag. In de aanloop wil Vilvoorde zich uitgebreid laten adviseren over de impact op het handelscentrum, de mobiliteitsimpact en de vergunbaarheid.

“Het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel waarbinnen het project zich situeert, is een juridisch moeras waardoor het stadsbestuur niet over één nacht ijs wil gaan”, zegt burgemeester Hans Bonte. Ook de buurgemeenten worden geïnformeerd en mogen een advies uitbrengen.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Haren
Haren

NorthCity toont zijn contouren

HAREN - De verlaten site van kledingketen Orchestra Prémaman, aan de Haachtsesteenweg in Haren, wordt omgevormd tot een nieuwe ruimte… Lees meer

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.