Afbeelding1

Amper anderhalf jaar geleden opgericht en nu al beste biercafé van Vlaanderen

LEUVEN - Malz in Leuven is uitgeroepen tot het beste biercafé van Vlaanderen. Straf, want het is nog maar anderhalf jaar geleden dat Joren Mannens de zaak oprichtte. “Dit is de enige prijs die in mijn sector te winnen is, dus die nu al binnenhalen, is echt wel een eer”, zegt de uitbater.

Als u nog nooit van Malz gehoord had, is dat niet zo vreemd. De zaak bestaat immers nog maar sinds juni 2021 en trekt volgens uitbater Joren Mannens vooral een internationaal publiek. Dat hij nu al in de prijzen valt bij de Beer Awards is dus toch wel straf.

“Om geselecteerd te worden voor de shortlist moet je opgemerkt worden door een behoorlijk prestigieuze jury. Het werkt niet met kandidaturen. Dus überhaupt op die shortlist belanden was al een eer”, aldus Joren.

Fans

Eens op de shortlist, kon het publiek stemmen voor de winnaar. “Vorig jaar haalde ik al zilver, dus ik had wel gehoopt op een gouden medaille”, zegt Joren. “Toch is het een fijne verrassing. In onze sector is dit de enige prijs die er te winnen valt. In de horeca draait het al snel om het gastronomische, daar kan je als biercafé geen rol in spelen. Als ik iets kon en wilde winnen was het dit.”

Joren begon de zaak anderhalf jaar geleden, midden in de coronacrisis zodra de horeca weer even open mocht. Een risico, dat zijn vruchten afwerpt. “Deze prijs toont dat ik al een enorme fanbase heb. Ik ben ontzettend fier dat het zo aanslaat”, aldus Joren.

Vieren met klanten

In Malz kunnen de klanten proeven van zo’n 300 bieren. Belgische bieren, maar ook heel wat internationale bieren. Momenteel krijg je er bijvoorbeeld een Spaans bier van de tap.

“Ik steek er wel tijd in. Als ik een bier op de kaart zet, wil ik het zelf ook echt lekker vinden en er wat uitleg over kunnen geven. Dat concept slaat blijkbaar ook wel aan, zowel bij Leuvenaars als bij toeristen. En opvallend: enorm veel expats. Het heeft me verrast hoeveel werknemers van bijvoorbeeld Imec of de KU Leuven graag binnen stappen. Ik veronderstel omdat het strakke interieur en de uitleg bij de bieren iets is waar ze naar op zoek zijn?”

Zijn overwinning gaat Joren alvast vieren mét de klanten. “De Beer Awards hebben zelf ook een bier op de markt gebracht. Een fruitige IPA. Vrijdag zet ik zo’n vat op de tap, en iedereen die me dan komt feliciteren krijgt een gratis pint”, zegt hij.