Asielopvangcentra ruimen plaats voor bedrijven

asielvilvoorde

Zeker drie opvangcentra voor asielzoekers in Vlaams-Brabant sluiten weldra de deuren. De locaties waar nu nog vluchtelingen huizen, worden straks ingenomen door bedrijven. De site in Vilvoorde is de eerste om omgedoopt te worden tot bedrijventerrein.

Vlaams-Brabant telt vier opvangcentra van Fedasil. Het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers heeft centra in Lubbeek, Overijse, Steenokkerzeel en Zaventem. Voorts zijn er twee centra beheerd door het Rode Kruis, in Holsbeek en Vilvoorde, en één beheerd door Caritas, in Scherpenheuvel-Zichem. Dat brengt het totaalaantal in de provincie op zeven. Lubbeek en Scherpenheuvel gaan binnenkort allicht dicht. Dat maakte staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vorige donderdag bekend.

Vilvoorde bijt de spits af. Op de militaire Asiat-site wordt een bedrijventerrein ontwikkeld. De 124 vluchtelingen die er nu verblijven, moeten weg voor het einde van het jaar. De site is eigendom van het ministerie van Defensie, dat de gronden verkocht heeft aan de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM). De stad Vilvoorde gaat het bedrijventerrein uitbaten.

De Asiat-site in de Willem Elsschotstraat is een terrein van 5,7 hectare in het centrum van Vilvoorde. De stad had eerder een deel van de site gekocht voor de technische diensten. Op dat moment werd een aankoopoptie bedongen voor de rest van het terrein. Met de POM, die de site formeel in handen krijgt, werd een principeakkoord gesloten voor de uitbating.

De stroomversnelling komt er door de actuele ontwikkeling van de opvangcentra én omdat Defensie op zoek is naar geld. De nood om sommige bedrijven uit de omgeving een herlocalisering aan te bieden is een andere factor. Het gaat om zonevreemde bedrijven of firma's die kampen met mobiliteitsproblemen. Die onderhandelingen zijn aan de gang. De site kan aansluiten bij het achterliggende bedrijventerrein. De bedrijfswereld toont veel belangstelling voor het project.