zjnA8mVw

Audi Brussel erkend als “Fabriek van de Toekomst”

ZAVENTEM/VORST - Audi Brussels (Vorst), Kautex Textron Benelux (Tessenderlo), Total (Evergem) en Vandemoortele (Izegem) zijn de nieuwe "Fabrieken van de Toekomst", zo werd woensdag aangekondigd in Zaventem. Op zes jaar is de kopgroep van toekomstgerichte productiebedrijven in Vlaanderen uitgegroeid tot een club van 38 maakbedrijven.

Audi Brussel uit Vorst is een van de 4 nieuwe "Fabrieken van de Toekomst". In 2018 brak voor de onderneming een nieuw tijdperk aan met de productie van de Audi e-tron, waarvoor de fabriek moest worden omgebouwd. Op 2 jaar was het werk geklaard, een nieuwe batterijassemblage inbegrepen. "We zijn blij dat deze inspanningen zijn erkend door experten van Agoria en dat de fabriek de titel van "Factory of the Future" heeft gekregen", zegt Volker Germann, CEO van Audi Brussel. De fabriek ontving in mei 2018 en mei 2019 al het certificaat van CO2-neutrale fabriek van de Belgische certificatie-instelling Vinçotte. Op de fabrieksdaken zijn bijvoorbeeld voor 91000 m2 aan fotovoltaïsche panelen geplaatst.

Internationale top 

Ook Kautex Textron Benelux uit Tessenderlo, Total uit Evergem en Vandemoortele uit Izegem treden toe tot de club van "Fabrieken van de Toekomst", die intussen 38 leden telt. "Deze ondernemingen hebben stuk voor stuk bewezen dat ze tot de internationale top behoren", aldus Peter Demuynck, algemeen directeur van technologiefederatie Agoria Vlaanderen. Agoria en onderzoekscentrum Sirris reiken al zes jaar de awards uit, in samenwerking met Fevia Vlaanderen, Fedustria Vlaanderen, essenscia Vlaanderen, Centexbel, Catalisti, Wood.be en Flanders' FOOD. Vlaams minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) was woensdag bij de uitreiking aanwezig.

Voorwaarden 

"Fabrieken van de Toekomst" moeten investeren in digitalisering, in slimme processen en producten, en in een productie van wereldniveau. Ze moeten ook doordacht omgaan met energie en materialen en aandacht hebben voor betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers. Meer dan 600 Vlaamse maakbedrijven volgen begeleiding om deze transformatie te ondergaan.

1,7 miljard euro 

De 38 "Fabrieken van de Toekomst" investeerden de voorbije vijf jaar meer dan 1,7 miljard euro in infrastructuurvernieuwing, digitalisering en automatisering. Hun tewerkstelling steeg in diezelfde periode met 17 procent. "Dat is het bewijs dat digitalisering, robotisering en automatisering niet ten koste van de werkgelegenheid gaan, wel integendeel, en dit dankzij de groei in productiviteit en omzet", zegt Geert Jacobs, expert innovatie bij Agoria.

Roadshow 

De technologiefederatie zal binnenkort ook een roadshow organiseren waar ondernemers kunnen leren van de aanpak van de winnaars en met hen in dialoog kunnen gaan.