Nieuws Vlaams-Brabant Axi lanceert eerste elektrische taxi in Leuven

Axi lanceert eerste elektrische taxi in Leuven

Axi lanceert eerste elektrische taxi in Leuven

taxiaxiIn Leuven rijdt binnenkort de eerste elektrische taxi rond. De Tesla van Taxi Axi krijgt voorrang op gewone voertuigen. Het Leuvense stadsbestuur past daarvoor het taxireglement aan.

Leuven wil het gebruik van elektrische taxi’s actief promoten. “We passen een onderdeel van het politiereglement aan om elektrische taxi’s voorrang te geven. Zij krijgen de voorkeur als er vergunningen vrij komen”, zegt schepen van Handel Erik Vanderheiden (CD&V). “De Leuvense taximaatschappijen zijn enthousiast.”

Vanaf nu zal de stad standplaatsen voor elektrische taxi’s voorbehouden en bijkomende vergunningen uitreiken voor elektrische voertuigen. “Om te vermijden dat een elektrische taxi op termijn vervangen wordt door een gewone auto stellen we expliciet in het reglement dat ook de reserve- of vervangingstaxi elektrisch moet zijn”, stelt schepen van Leefmilieu Mohamed Ridouani (sp.a). De taxi’s krijgen een sticker om aan te geven dat ze elektrisch rijden.

Taxi Axi reageerde als eerste positief op de oproep van de stad. “Als taxibedrijf spelen wij een rol om Leuven bereikbaar én leefbaarder te maken”, zegt zaakvoerder Johan Machtelinckx. “Daarom beslisten we al snel om een honderd procent elektrische wagen aan ons wagenpark toe te voegen. We kozen voor het Tesla Model S. Als pionier in Leuven hopen we een trend te hebben gezet.”

Het initiatief past in een proefproject van Bond Beter Leefmilieu (BBL) en de Belgische taxifederatie (GTL). Zij onderzoeken de mogelijkheden om vanaf 2020 alle taxi’s in Vlaanderen elektrisch te laten rijden.  “Elektrische maar ook gedeelde mobiliteit speelt een cruciale rol in de transitie naar een koolstofarme samenleving”, zegt Jonathan Lambregs van BBL. “De taxisector is daarbij een belangrijke speler. E-taxi’s zijn een tastbaar voorbeeld van de elektrische wagen als het nieuwe normaal.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.