Bedking presenteert Erika, de coronaproof (vergader)tafel

BOORTMEERBEEK - Pascal Mannekens, zaakvoerder van de Boortmeerbeekse beddenzaak Bedking, heeft een patent genomen op Erika, de coronaproof (vergader)tafel. 

Breek die plexiglazen wanden af en gooi je mondmaskers bij de vuile was. Hier is Erika, de coronaproof (vergader)tafel. Ondernemer Pascal Mannekens, zaakvoeder van beddenzaak Bedking, nam een patent op het innovatieve product. "Sinds de uitbraak van corona verdiepte ik mezelf in de ontwikkeling van een geventileerde tafel met luchtgordijn waardoor plexiglas of mondmaskers overbodig worden", zegt Pascal. "Een virus wordt immers verspreid door de verplaatsing van stofdeeltjes. Die halen we met het ingebouwde reinigingssysteem uit de lucht."  Mannekens is ervan overtuigd dat een degelijke ventilatie in combinatie met luchtverversing het aantal coronabesmettingen drastisch kan doen dalen. Nu ook de herfst en winter voor de deur staan zullen vergaderingen of  restaurantbezoeken automatisch naar binnen verhuizen.

Patent

“Dit gepatenteerd systeem combineert een degelijke, robuuste tafel met centraal een luchtverversingssysteem dat de uitgeademde lucht naar boven stuwt, weg van de persoon die recht tegenover je zit”, legt Mannekens uit. Hij won advies in bij zowel binnenlandse als buitenlandse specialisten en professoren: “de meningen zijn unaniem: dit systeem zorgt ervoor dat de uitgeademde lucht degelijk wordt afgebogen en gefilterd”, vertelt hij. “Luchtreinigers met HEPA 13 filters worden ook gebruikt in ziekenhuizen als preventieve maatregel om verdere verspreiding van aërogene viruspartikels te verminderen. Ze beschermen zowel patiënt als zorgverlener. Luchtreinigers garanderen een maximaal gezondheidsrendement in een zone van 10m2 rond het toestel", luidt het.

Erika 

De eerste collectie en modellen van de coronatafels zijn klaar. Ze kregen de naam Erika. Wanneer geen ventilatie is vereist zoals buiten, kan de luchtreiniger op een eenvoudige manier uit de tafel worden gedemonteerd en vervangen door een decoratie. Mannekens zegt nog dat de tafel inzetbaar is voor verschillende toepassingen zoals vergaderingen, horeca of thuis in de woonkamer.

Wetenschap 

Prof. dr. Milieuepidemiologie Tim Nawrot van de UHasselt spreekt van een goed idee en zegt dat luchtfilters mogelijks een oplossing kunnen zijn, maar blijft voorzichtig: “Of het systeem werkt moet de toekomst uitwijzen. Belangrijk argument is de grootte van de kamers waarin het toestel wordt gebruikt: hoe groter, hoe minder efficiënt", besluit Nawrot.