socialeeconomie-dewinning

Bedrijf uit sociale economie start alternatief restaurant op sociale school

de winning

Het personeel en de studenten van hogeschool Leuven-Limburg (UCLL) aan de campus van de sociale school in Heverlee (Leuven) boycotten sinds maandag het restaurant in hun gebouw. Dat is een reactie op het ontslag van een werkneemster met 21 jaar dienst door uitbater Horeservi. Geen nood: het bedrijf uit de sociale economie De Winning met vestiging in Kortenaken zorgde voor een alternatief met soep en broodjes. Een maaltijd zonder een sociaal geurtje.

Horeservi Catering baat na een openbare aanbesteding in 2015 de cafetaria uit van de Leuvense sociale school. Het bedrijf kondigde een aanpassing aan van het contract van een van zijn werknemers op de UCLL-campus. Het betrokken personeelslid is hier niet mee akkoord. Diverse docenten en studenten van UCLL steunen het personeelslid van Horeservi.

Horeservi nam de uitbating van het restaurant over van Alma. De betrokken werkneemster was de enige uit de Alma-periode die er nog werkzaam was. De actievoerders eisen dat het ontslag ingetrokken wordt. De uitbater moet voorts de arbeidsomstandigheden van het cateringpersoneel verbeteren. Uit protest ging maandagmiddag bijna niemand in het restaurant eten. Gelukkig was er De Winning.

Het management van UCLL stuurde maandagnamiddag een wel heel flauw persbericht uit waarin het alle verantwoordelijkheid wegwuift. “De betrokkene is personeelslid van een privébedrijf  en wij hebben geen impact op de uitkomst van dit dossier. Horeservi Catering werkt binnen het wettelijk kader en heeft de regels binnen de sector gerespecteerd", zegt Jan Withofs van de dienst perscommunicatie. Wat belet UCLL om Horeservi te dumpen? Het restaurant wordt bovendien mee gefinancierd met belastinggeld van het departement Onderwijs. Horeservi is ook actief aan hogeschool Thomas More in Mechelen waar dezelfde discussie woedt.