Nieuws Vlaams Brabant Bedrijf verdubbelt vervoer over water, uitbreiding productiecapaciteit in voorbereiding

Bedrijf verdubbelt vervoer over water, uitbreiding productiecapaciteit in voorbereiding

Deze foto dateert van voor de uitbreiding van de loskade.

Bedrijf verdubbelt vervoer over water, uitbreiding productiecapaciteit in voorbereiding

LEUVEN – Beneo, producent van voedingsadditieven, investeert tegen de lente van volgend jaar 50 miljoen euro in de uitbreiding van de productiecapaciteit met 50%. De investeringen volgen op  de uitbreiding van de loskade, waardoor het goedkopere en milieuvriendelijker vervoer van rijstzetmeel over water is verdubbeld. Het aantal vrachtwagens op de weg halveerde.

Beneo investeert in de uitbreiding van de productiecapaciteit om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar rijstzetmeel, die wordt gedreven door trends in natuurlijke en ‘clean label’-producten.

Stijgende productievolumes

Beneo verwacht dat de volumes binnen 3 tot 4 jaar een zodanig niveau bereiken dat er een pak meer grondstoffen zullen worden vervoerd. En dat zal grotendeels gebeuren over het water. Om de toename van het transport over de binnenwateren mogelijk te maken werd de loskade aan de fabriek uitgebreid en gemoderniseerd. Beneo bracht hiervoor 500.000 euro in.

Duurzamer en goedkoper

Dankzij de uitbreiding van de loskade kon de producent van voedingsadditieven intussen een tweede binnenschip charteren (een derde schip zal op termijn ingezet worden, red.) en een pak vrachtwagens van de weg halen. “Hierdoor zal de CO2-uitstoot uit het binnenlands transport van rijst met 20% verminderen”, zegt Roland Vanhoegaerden, Operations Managing Director Speciality Rice Ingredients bij Beneo. Volgens Vanhoegaerden duurde het voor de investeringen meestal 3 dagen om een schip te lossen, in de nieuwe situatie werd die tijdsduur ingekort tot 16 uur. De fabriek van Beneo in Wijgmaal heeft een traditie in watertransport die teruggaat tot 1856, toen voor het eerst binnenschepen werden gebruikt om de uit Azië geïmporteerde rijst van de Belgische havens naar de fabriek te vervoeren. Mettertijd werd de vrachtwagen het belangrijkste transportmiddel maar Beneo kwam tot de conclusie dat binnenscheepvaart een duurzamer logistiek platform en duurzamere focus voor investeringen biedt.

Mens en milieu

“In al wat we doen dragen we de nodige zorg voor mens en milieu, of dit nu is door de valorisatie van onze nevenstromen of door een verdere verlaging van het energie- en waterverbruik en de CO2-uitstoot. Onze investering in binnenlands watertransport sluit hierbij aan en laat zien hoe efficiëntieverbetering en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan,” zegt Vanhoegaerden nog. Het frequenter gebruik van schepen zal ook de verkeersdrukte en de geluidsoverlast in de buurt verlagen.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.